Četvrtak, 14 Studeni 2013 16:00

Požeški Crveni križ nagradio jubilarne darovatelje

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OBILJEŽILI 60 GODINA DOBROVOLJNOG DAROVANJA KRVI U HRVATSKOJ i DAN DOBROVOLJNIH DAROVATELJA KRVI -

POŽEGA – Svečano je Gradsko društvo Crvenog križa Požega obilježilo 60 godina dobrovoljnog darovanja krvi u Hrvatskoj, Dan dobrovoljnih darovatelja krvi te ujedno nagradilo i jubilarne davatelje za 25., 50, i 100. darovanje krvi. Prošle godine prikupili su 1857 doza krvi, a 2013. godine do 10 mjeseca 1284 doze krvi koje prikupljaju u suradnji Hrvatskim zavodom transfuzijske medicine iz Zagreba u dvodnevnim akcijama početkom svakog mjeseca. – Po prvi puta ove godine krv je darovalo 73 darovatelja, pa tako sada imamo u evidenciji preko 1300 darovatelja krvi. Na ovaj način obilježavajući njihov dan i podjelom zahvalnica posljednjih 19 godina zahvaljujemo se njima na tom humanitarnom činu – istakao je ravnatelj Miroslav Zelenika.

 - Obilježili smo i 135 godina Crvenog križa u Hrvatskoj, a 130 godina djelovanja u gradu Požegi, a sada obilježavamo i dan kada je prvi puta 1953. godine u Željezari Sisak organizirano dobrovoljno prikupljanje krvi, dakle prije 60 godina. Naša gradska organizacija redovno organizira prikupljanje krvi a na ovaj način ističemo upravo humanitarnu gestu tih ljudi, isticanjem broja njihovog darovanja krvi i dodjelom zahvalnica. Imamo dosta višestrukih darovatelja, pa i veliki broj onih koji su dali preko stotinu puta krv – rekao je predsjednik GO CK dr. sc. Borislav Miličević.

Za 25 puta darovanu krv zahvalnicu je dobila Reza Pečurlić iz Čaglina a za 35 puta darovanu krv zahvalnicu su dobile Zlatica Janjić iz Bzenice i Katica Mudrinović iz Novog Sela.

Za 50 puta darovanu krv zahvalnice su dobili Davor Brus iz Požege, Ivan Đogolović iz Poljanske, Zvonko Štajduhar iz Požege, Ivica trčka iz Pleternice i Ivica Vidaković iz Čaglina. Za 75 puta darovanu krv zahvalnicu je dobio Tomica Švajda iz Djedine Rijeke a za 100 puta darovanu krv Anto Čolić iz Požege.

 - Krv darujem već 30 godina, a počeo sam kao mladić jer su i moji roditelji bili darovatelji krvi, tri do četiri puta godišnje. Sjećam se još kao mladić dok sam radio u Slav. Brodu nakon jedne prometne nesreće davao sam čovjeku krv iz ruke u ruku. Imam krvnu grupu O+ pa sam bio uvijek potreban darovatelj. To je bio u svakom slučaju dobar osjećaj jer si vidio da čovjeku trebaš pomoći i da ga to može spasiti. Ostao je živ, poslije smo se upoznali i družili. Hvala bogu da sam dobrog zdravlja pa mogu davati još – rekao je Ante Čolić, koji je za svoj jubilej dobio i prigodan poklon.

Inače u Požeštini su rekorderi koji još uvijek aktivno daruju krv Željko Rakić iz Požege sa 116 darovanih doza krvi te Zdenko Šojat iz Pleternice sa 117 darovanja krvi. Od žena rekorderka je sa 70 darovanja krvi Nada Ušurić iz Požege.