Četvrtak, 07 Ožujak 2024 12:51

Erasmus+ projekt "Ready 2 go green" Poljoprivredno-prehrambene škole Požega u Portugalu i Španjolskoj

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Učenice i učenici Poljoprivredo-prehrambene škole borave 2 tjedna u sklopu projekta Erasmus+ projekt "Ready 2 go green" u Portugalu i Španjolskoj.

U Sevilli nadograđuju znanja u mikrobiološkom laboratoriju i na farmi konja

Učenice i učenici Poljoprivredno-prehrambene škole trenutno su na mobilnosti u Sevilli na jugu Španjolske. Tamo će biti dva tjedna u okviru Erasmus+  projekta "Ready 2 go green". Koordinatorica projekta je profesorica Kristina Gajić. Otputovalo  je 10 učenica i učenika zanimanja agrotehničar te  6 učenica i učenika zanimanja agroturistički tehničar.

U pratnji su im profesorice Ivona Bećirović i Mirela Višaticki, koja je sudjelovala u izradi, pripremama i organizaciji ovoga projekta.

Profesorica Višaticki nam je rekla kako su učenici zadovoljni smještajem, očarani ljepotom Seville, a posebno mnogobrojnim stablima palmi i ukrasnih naranči.

Na farmi konja

Agroturistički tehničari nalaze se na farmi konja Yeguada Francisco Olivera. S. L. u Sevilli. 

Od profesorice Bećirović doznajemo da  su jako zadovoljni poslovima i domaćinima na farmi konja. Obavljaju sve poslove vezane za uzgoj ovih plemenitih životinja.  Vode ih na trčanje,  kupaju ih, timare specijalnim četkama, čiste im kopita te brinu i o čistoći staje.

Profesorica Bećirović ističe kako su učenice i učenici jako sretni na farmi te da im se ljubav prema konjima javila na prvi pogled.  Kaže kako su se neki učenici bojali prići konju, ali su taj početni strah lako prevladali te su konje vrlo brzo vodili i u šetnju.

U mikrobiološkom laboratoriju

Agrotehničari nadograđuju znanja iz struke u mikrobiološkom laboratoriju poduzeća Cetecal.

Tamo su se upoznali s osnovama rada i opremom u mikrobiološkom laboratoriju.

Već su prvi radni dan prionuli poslu te su krenuli s pripremom za  ispitivanje kvalitete vode za ljudsku upotrebu.

Od profesorice Višaticki  doznajemo kako su vrlo zadovoljni radnim mjestima. Kaže da im nije težak ni dio poslova s izračunavanjem koncentracija. Ističe da su vrlo aktivni i marljivi, uživaju u tome te se sami javljaju za obavljanje nekih od poslova. Peru laboratorijski pribor, spremaju nakon obavljenih zadataka te su puni energije i entuzijazma.

Tekst: A. B.

Foto: M. V. i I. B.