Srijeda, 17 Studeni 2021 08:44

U koje objekte ili ustanove možete ući, gdje će vas tražiti Covid potvrdu ili se morate prije ulaska testirati

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je 12. studenog 2021., zbog ubrzanog širenja i povećanog rizika prijenosa bolesti COVID-19 donio Odluku  - Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja državnih dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova, a koja Odluka stupa na snagu u utorak, 16. studenog.

Navedenom Odlukom uvodi se posebna sigurnosna mjera obaveznog testiranja na virus SARS-CoV-2.

Osim dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatske ili jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave ili Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u njima imaju većinski dio i zaposlenika trgovačkih društava koja su u većinskom vlasništvu trgovačkih društava u kojima Republika Hrvatska ili jedinice lokalne  i područne (regionalne) samouprave imaju većinski udio, navedena Odluka odnosi se i na stranke/građane koji dolaze u službene prostorije u kojima rade zaposlenici, potom i na pružatelje usluga koji pružaju različite usluge u tim prostorima ili su angažirani za određene poslove u njihovim prostorima ili dolaze u njihove prostore po bilo kojoj osnovi.

Provedba Odluke za stranke/građane 

Radi provedbe navedene Odluke obavještavamo sve stranke/građane da od utorka, 16. studenog. 2021. prilikom ulaska u objekte Ministarstva trebaju predočiti: 

  • ili digitalnu COVID potvrdu;
  • ili drugi dokaz o cijepljenju, preboljenju ili testiranju odnosno dokazati da:

- o   su preboljeli bolest COVID-19 i da im je dijagnoza postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 12 mjeseci  (potvrda liječnika primarne zdravstvene zaštite koju izdaje na temelju nalaza brzog antigenskog testa);

- o   su imali dijagnosticiranog COVID bolesnika u obitelji i imali su s tim oboljenjima kontakte, proglašeni su tzv. vjerojatnim slučajem te im je bolest nije dijagnosticirana laboratorijskim testom (dokazuje se potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju unutar 12 mjeseci, a na temelju medicinske dokumentacije);

- o   im je bolest COVID-19 dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 12 mjeseci (dokazuje se potvrdom o preboljenju izdanom od liječnika primarne zdravstvene zaštite ili nalazom PCR testa ne starijim od 12 mjeseci);

- o   su preboljeli  bolest COVID-19, a bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su bili vjerojatni slučaj, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci  od preboljenja te nije prošlo više od 12 mjeseci od primitka prve doze (dokazuje se potvrdom liječnika primarne zdravstvene o preboljenju ili nalazom pozitivnog PCR testa i potvrdom o cijepljenju jednom dozom cjepiva protiv bolesti COVID-19 pri čemu je datum cijepljenja unutar 8 mjeseci od preboljenja, a nije prošlo više od 14  mjeseci od cijepljenja).

Valjani su testovi:

  • PCR test koji nije stariji od 72 sata od trenutka testiranja
  • BAT (brzi antigenski test na SARS-CoV-2) koji nije stariji od 48 sati od trenutka testiranja  

*Testovi se provode u ovlaštenoj ustanovi ili laboratoriju
Provjera uvjeta ulaska zaposlenika, stranaka i pružatelja drugih usluga u objekte Ministarstva 
Provjere ispunjavanja uvjeta za ulazak zaposlenika, stranaka i pružatelja usluga provodit će se na adekvatnom mjestu prije ulaska u objekt ustrojstvene jedinice.  
Provjera valjanosti EU digitalnih COVID potvrda provodit će se uz korištenje CovidGO aplikacije, a provjera valjanosti dokaza o testiranju ili drugog odgovarajućeg dokaza (potvrde liječnika) provjeravat će službenici neposrednim uvidom u predočeni dokument. 
Ispunjavanje uvjeta za ulazak – u odnosu na djelokrug rada ovog Ministarstva - ne primjenjuje se na:

  • osobe mlađe od 16 godina,
  • na osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe i                                           
  • na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje ili za dovršetak cijepljenja bilo kojim cjepivom protiv COVID-19 – što se dokazuje liječnikom potvrdom – koju pregledava osoba određena za provjeru ispunjavanja uvjeta ulaska.    

Osobe koje ulaze u objekte MUP-a zbog primjene policijskih ovlasti
Ograničenje ulaska stranaka u prostore/objekte ovog Ministarstva ne odnosi na osobe čija prisutnost u prostorijama Ministarstva je rezultat primjene policijskih ovlasti (npr. uhićenje, dovođenje, privođenje, zadržavanje, poziv, kriminalističko istraživanje i sl.).
U odnosu na zaprimanje kaznenih prijava građana koji ne ispunjavaju uvjete za ulazak u prostorije Ministarstva, građani mogu kaznenu prijavu napisati i sami pa je policiji dostaviti putem elektronske pošte ili osobno. Pouke o pravima i potvrda o prijavljenom kaznenom djelu, tada će im se dostaviti i naknadno, a eventualna daljnja komunikacija o prijavljenom kaznenom djelu odvijat će se putem telefona ili elektronskom poštom. 
Međutim, ukoliko se radi o žurnom i neodgodivom slučaju, kada je kaznenu prijavu potrebno zaprimiti odmah, kaznena prijava će se zaprimiti u službenim prostorijama uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera u smislu držanja distance i korištenja zaštitne opreme od strane građana i policijskih službenika. 
Naime, radi se o osobama koje su u ranijoj Odluci Stožera definirane kao osobe čija je prisutnost nužna u zakonom propisanim postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima.
Odbijanje ulaska strankama i pružateljima usluga u slučaju neispunjavanja uvjeta
Ukoliko stranka ili pružatelj usluga - koji je u obvezi ispuniti uvjete za ulazak u objekte Ministarstva – te uvjete ne ispuni, odbit će mu se ulazak.
Izdvojeno:
Odluka o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja državnih dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova
Popis zdravstvenih ustanova i laboratorija - COVID testiranja