Subota, 30 Listopad 2021 09:14

Iako kasna berba grožđa u pokaznom vinogradu na jedinstvenom Trgu graševine grožđe odlične kvalitete

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

KUTJEVO - Grad Kutjevo ima jedinstveni trg u svijetu, svoj Trg graševine na kojemu je i mali pokazni vinograd sa naravno, graševinom. Jedinstvena je i Udruga tamošnjih vinogradara i vinara Kutjevački vinari, a svaki član udruge ima svoj trs graševine u tom vinogradu. Naravno da svi oni imaju obvezu voditi računa o svom trsu koji je označen njihovim imenom a jedan od njih ima i dužnost vincilira koji se brine u potrebnim radovima na vinogradu, od orezivanja, špricanja, zametanja pa i organizacije berbe u pokaznom vinogradu.

Ove godine vincilir je bio Krešimir Bodegrajac iz Vinarije Bodegrajac, kojemu su svi članovi a posebno predsjednik Udruge Krunoslav Sontacchi odali priznanje i sve pohvale za odlično vođenje brige o pokaznom vinogradu. Predsjednik je istakao i dosta tešku vinogradarsku godinu koja je na nekim predjelima vinogorja imala i više velikih šteta, od mraza, od tuče i duže suše, pa je količina grožđa manja, no kvaliteta je grožđa dobra i sada treba biti majstor u podrumu. Berbi grožđa nazočio je i kutjevački gradonačelnik Josip Budimir sa djelatnicima Turističke zajednice grada Kutjeva.

Grožđe je sve obrano, a brali su ga članovi Udruge Kutjevački vinari, a po tradiciji bit će prerađeno u vinskom podrumu Veleučilišta u Požegi. Od prošlogodišnjeg grožđa napravljena je graševina i buteljirana, a ponuđena je na degustaciji prije berbe i na svečanoj večeri nakon berbe. Graševinu s Trga Graševine svi su pohvalili, što je i zasluga dr. sc. Josipa Mesića koji se vinom bavio u vinskom podrumu i klijeti Veleučilišta u Podgorju.

IMG 20211029 192712

 

Prije svečane večere održano je i predavanje o prvom i jedinom sredstvu za bolest fitoplazme ili zlatne žutice. Predavanje i video projekcija privukla je vinogradare jer do sada je lijek za zlatnu žuticu bila jedino sjekira i krčenje panjeva, a sada se nakon godine dana tretmana vinski trs spašava i kasnije nakon druge godine ponovno rodi normalno.

Nakon svečane večere u restoranu House of Wine, ključ od vinskog podruma Krešimir Baronica je predao novoj vincilirskoj službi, koju će slijedeće godine obavljati Kutjevo d.d. Ključ je primila Ivana Ketović iz Agroturizma Kutjeva d.d.