Subota, 13 Travanj 2013 13:36

Građanski odgoj učenika za bolje društvo

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

UČENICIMA OŠ ANTUNA KANIŽLIĆA PREDSTAVLJEN NOVI KURIKULUM -

POŽEGA - U okviru educiranja novog Kurikuluma o građanskom odgoju koji se provodi unutar propisanih školskih programa i za koji postoji namjera osamostaljivanja kao zasebnog programa, Osnovnu školu Antuna Kanižlića u Požegi posjetili su predavači Nevenka Lončarić i Tomislav Ogrinšak iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

U ulozi domaćina škola je organizirala seminar za profesore i nastavnike požeške okolice na kojem su se okupili geografi i povjesničari, ali i predavači drugih predmeta jer je Građanski odgoj zamišljen u obliku provođenja prvenstveno kroz geografiju te u suradnji s drugim predmetima. Skup je pozdravila ravnateljica Marija Samardžija koja je donedavno predavala ovaj predmet u jednoj zagrebačkoj školi, i to kao zaseban. Odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o eksperimentalnoj provedbi i praćenju provedbe Kurikuluma građanskoga odgoja postavila je mnoga pitanja o tome hoće li predmet biti samostalan ili će se provoditi kroz nekoliko predmeta te što on sadrži u svojoj biti.P4050009

- Građanski odgoj i obrazovanje ima četiri dugoročna cilja: povećati cjeloživotno učenje, poboljšati kvalitetu odgoja i obrazovanja, promovirati ravnopravnost i aktivnost svakog građanina te potaknuti njegovu kreativnost i inovativnost. Nastavnici i profesori dobili su i informacije da će spomenuti predmet  djecu i mlade učiti što je demokracija i vladavina zakona, što je to ekologija, identitet. Učenik će osjetiti što znači biti aktivan član društva u svim područjima, kako razviti socijalne i komunikacijske vještine, kreativnost i poduzetnički duh. Učit će koliko su neprihvatljivi svi oblici diskriminacije, od rodne do etničke i rasne, kako prihvatiti različite bez obzira na vjerski, materijalni ili bilo koji drugi status – rekla je Nevenka Lončarić Jelačić.

Eksperimentalnu provedbu od rujna počele su provoditi osnovne škole u Petrinji, Dugoj Resi, Vukovaru, Daruvaru, Obrovcu, a provodi se i u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Velikoj. Provođenje je zamišljeno kroz četiri ciklusa, a ciklusi se odnose na učenike od prvih do četvrtih razreda (prvi ciklus), za učenike od petih do osmih razreda (drugi i treći ciklus) te kao četvrti ciklus za učenike prvih i drugih razreda srednjih škola.