Utorak, 28 Rujan 2021 08:25

Udruga informatičara na Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici odnosno Croatian Open Competition in Informatics natjecanje je u programiranju putem Interneta na koje se mogu prijaviti svi zainteresirani učenici iz Hrvatske i cijelog svijeta.

Ovaj je program Hrvatski savez informatičara pokrenuo 2006. godine s ciljem priprema nadarenih učenika informatičara osnovnih i srednjih škola Hrvatske za informatička natjecanja, te za natjecanja i pripreme mladih informatičara Europe i Svijeta prije međunarodnih natjecanja. HONI je nastao po uzoru na neka druga međunarodna informatička natjecanja, a ranijih je godina postojao u sličnom obliku - na domaćoj razini Hrvatska programerska liga, a na međunarodnoj Internet online contest.

Hrvatsko otvoreno natjecanje u informatici u šk. god. 2020./2021. održalo se kroz šest kola natjecanja. Svako kolo sastojat će se od trosatnog rješavanja sedam zadataka, a dozvoljeni programski jezici su Python, Pascal, C/C++ i Java.

Organizator Hrvatskog otvorenog natjecanja u informatici je Hrvatski savez informatičara, a za izradu zadataka zaduženi su stručni suradnici HSIN-a, sve redom bivši vrlo uspješni natjecatelji koji su u svoje vrijeme na međunarodnim natjecanjima osvojili pregršt sjajnih odličja za Republiku Hrvatsku.

Evaluacija natjecateljskih rješenja provodi se kroz Sustav za informatička natjecanja (evaluator), autorsko djelo stručnih suradnika HSIN-a.

Ove godine natjecanje je provedeno online. Učenici su zadatke rješavali kod kuće i na evaluator u zadanom vremenu slali svoja rješenja.

Udruga informatičara Požeško-slavonske županije u suradnji s Hrvatskim savezom informatičara realizira projekt Algoritmi u programskim jezicima, a ove godine sudjelovala je na natjecanju HONI sa 17 učenika. Sudjelovali su učenici prvog razreda Gimnazije u Požegi, Tehničke škole Požega i osnovnih škola. U prvim razredima srednje škole najbolji rezultat postigla je Lana Radošić, u osmom razredu Marko Budimir , a u trećem razredu osnovne škole Mihael Lucijanić koji je zauzeo drugo mjesto. Učenik je osvojio i prvi rang na međunarodnom natjecanju Klokan u kategoriji trećih razreda osnovne škole.

U edukaciju učenika su uključene prof. Sanja Grabusin i dr.sc. Ljiljana Miletić.

Autor: L.M.