Ponedjeljak, 20 Rujan 2021 14:46

Edukativno preventivna akcija policije i Udruge Roda "Sigurno u autosjedalici"

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POŽEGA - Djelatnici Policijske uprave Požeško-slavonske i Policijske postaje Požega s članicama Udruge "Roda" provodili su danas u blizini škola i dječjih vrtića edukativno-preventivnu akciju pod nazivom "Sigurno u auto sjedalici". Ova akcija bila je usmjerena na pravilan prijevoz djece u automobilu, pravilna upotreba autosjedalica za prijevoz djece a sve koji su to ispravno radili HAk i AK Požega nagradili su sa prigodnim poklonima.

Nakon desetak zaustavljanja roditelja koji u automobilu prevoze djecu u školu kod OŠ Dobriše Cesarića u Slavonskoj ulici, uglavnom roditelji griješe kod prijevoza djece i ne postupaju po propisu. Djeca na zadnjem sjedalu nisu vezana, mala nisu u autosjedalici, a na prednjem sjedalu su djeca vezana, ali nemaju potrebnih 150 cm za koju visinu osobe  je predviđen sigurnosni pojas, pa je to za djecu opasno. Zakon ne određuje dobnu granicu djeteta za sjedenje na suvozačkom mjestu, nego je propisana visina osobe od 150 cm da bi pojas mogao biti pravilno upotrijebljen i osiguravati sigurnost osobe u slučaju sudara.

 - Povodom početka nove školske godine i provođenja Akcije Poštujte naše znakove danas na području Požeško-slavonske županije u zonama škola i dječjih vrtića provodimo ovu edukativno- preventivnu akciju. Ova akcija ima za cilj osvijestiti roditelje da pravilno koriste autosjedalice i sigurnosne pojaseve kada prevoze djecu u automobilu. Policijska uprava PSDŽ ove godine je u prvih osam mjeseci utvrdila 923 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa, dok je u protekloj 2021. godini bilo 1.318 prekršaja. Kazna za nekorištenje ili nepravilno korištenje sigurnosnog pojasa je 1.000 kn - istakla je glasnogovornica PU Nikolina Janković koja dodaje da se ovih dana provodi Akcija usmjerena na sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koja će se provoditi cijeli tjedan.

Italina Benčević iz Udruge "roda" savjetovala je i razgovarala sa roditeljima koje je policija zaustavila u kontroli pravilne upotrebe autosjedalica i korištenja sigurnosnog pojasa kada su u pitanju djeca. - Ovdje smo u funkciji savjetnica za roditelje kako ispravno vezati dijete i sigurnije ga prevoziti u svom automobilu. Vrlo često imamo primjer da se veća djeca voze bez autosjedalica, pa imaju još i torbu na leđima pa nemaju vezan niti sigurnosni pojas. Koriste se i autosjedalice koje nisu primjerene za uzrast djeteta, često su nepravilno priključene i djeca nepravilno vezana u tim sjedalicama. Roditelji uglavnom nemaju podatak da se djeca mogu voziti na sjedalu bez autosjedalice ako imaju najmanje od 135 do 150 cm visine. Pravilno je i da autosjedalica bude pravilno vezana i na suvozačkom mjestu, ali ako je okrenuta u suprotnom smjeru od pravca vožnje mora biti isključen zračni jastuk.

Autor: Vladimir Protić