Petak, 10 Rujan 2021 08:18

Obilježene dvije - 30. i 28. godišnjica stradanja hrvatskih branitelja u Rakovom potoku i Kusonjama

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

KUSONJE - Polaganjem vijenaca kod spomen obilježja Rakov potok sudionici „Mimohoda istine“ krenuli su prema kapelici Male Gospe u Kusonjama gdje je održana komemoracija u spomen na poginule hrvatske branitelje te je na taj način obilježena 30. i 28. godišnjica stradavanja dvadeset poginulih pripadnika A satnije 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara, koji su na blagdan Male Gospe 1991. godine stradali u četničkoj zasjedi u Kusonjama te trojice njihovih suboraca, koji su stradali od podmetnute mine prilikom komemoracije dvije godine kasnije.

b7e5fa46063aa37c2a220660d5f9398a 5 XLIspred kapelice Male Gospe komemoracija je nastavljena polaganjem vijenaca članova obitelji poginulih branitelja te brojnih izaslanstava, a ispred Požeško–slavonske županije, zajedno sa Bjelovarsko–bilogorskom županijom te gradovima Pakrac, Lipik i Bjelovar, vijenac je položila i županica Antonija Jozić, te gradonačelnici Anamarija Blažević i Vinko Kasana.

Nakon polaganja vijenaca i odavanja počasti, prisutnima se prigodnim riječima obratio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević rekavši da počinjeni zločin ni nakon trideset godina nije izgubio svoju izazovnu snagu.

Predsjednik kluba veterana A satnije Mladen Sabolović istaknuo je kako je zlo na ovom mjestu došlo do punog izražaja, ali hrvatski branitelji, pripadnici A satnije iz Bjelovara znali su za što i za koga se bore, te su pokazali izuzetnu hrabrost i vjerovali u slobodu hrvatskog naroda i upravo za to dali svoje živote.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić rekla je kako se s posebnim pijetetom prisjećamo svih onih koji su devedesetih godina prošlog stoljeća imali hrabrosti, odvažnosti i ustrajnosti staviti sebe na raspolaganje domovini i svoje živote utkati u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske. - Prisjećamo se dvadesetorice hrvatskih branitelja koji su mučeni, masakrirani, ubijeni i ukopani u masovnu grobnicu. Prisjećamo se i trojice njihovih kolega koji su dvije godine kasnije nastradali jer su se došli pokloniti žrtvi svojih prijatelja. Njihova žrtva, ali i žrtva Vas roditelja i obitelji, nikad ne smije biti zaboravljena – naglasila je županica Jozić te je istaknula kako s ovog mjesta trebamo uputiti poruku zajedništva te pozvala sve na zajednički ustrajni rad i čuvanje i promicanje istine o Domovinskom ratu.

Misu za poginule hrvatske branitelje služio je bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak.