Srijeda, 11 Kolovoz 2021 12:01

Proslava sv. Lovre zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEGA - Svetkovina sv. Lovre zaštitnika Požeške biskupije i Biskupijskog caritasa, svečano je proslavljena 10. kolovoza euharistijskim slavljem u dvorištu Biskupskog doma ispred Svečeve crkve u Požegi. Misno slavlje predvodio je kotorski biskup Ivan Štironja, u zajedništvu s mjesnim biskupom Antunom Škovrčevićem, kanonicima požeškoga Stolnog kaptola Sv. Petra te četrdesetak svećenika.

Završavajući homiliju, biskup Ivan sudionicima slavlja je poručio: »Draga Crkvo Požeška! Dragi vjernici požeške biskupije! Dragi biskupe, svećenici, redovnici, redovnice, dragi Božji narode, dragi caritasovci. Čestitam vam današnji dan, za vas svetkovinu sv. Lovre. Neka vas prati zagovor vašega zaštitnika i neka vam život i primjer sv. Lovre mučenika bude putokaz k Isusu kojemu je i u kojega je on čvrsto vjerovao. Budite plodno tlo na koje će Božja riječ pasti i obilato uroditi, budite nesebično zrno koje će donijeti klas. I budite sigurni, što god učinite za jednoga od onih Isusovih najmanjih, Isusu ste učinili. Neće vam propasti čast. I to čast Oca nebeskoga.«.

Nakon pričesti svi sudionici slavlja izmolili su molitvu sv. Lovri za Požešku biskupiju. Biskup Antun zahvalio je biskupu Ivanu za predvođenje euharistijskog slavlja i za snažnu evanđeosku riječ koju nam je uputio, a biskup Ivan je na sve sudionike slavlja zazvao Božji blagoslov.

Nakon misnog slavlja sudionici su se uputili u obližnju Dvoranu Sv. Terezije u kojoj je održan tradicionalni program Caritasa Požeške biskupije prigodom svetkovine sv. Lovre, svoga nebeskog zaštitnika. Novoimenovani ravnatelj Biskupijskog Caritasa Mario Večerić, uputio je pozdravnu riječ ocima biskupima, svećenicima, redovnicima, i redovnicama, svojim suradnicima i volonterima, te je ukratko predstavio program, kojim je moderirao Miroslav Paulić, prof. hrvatskog jezika u požeškoj Katoličkoj gimnaziji. Potom je tajnica Biskupijskog Caritasa Katarina Paulić, u kratkim crtama prikazala djelovanje Caritasa Požeške biskupije u proteklih godinu dana. Članica zajednice volontera požeške Župe Sv. Leopolda Mandića Maja Keč-Solina iznijela je svjedočanstvo aktivnoga i plodonosnog djelovanja spomenute zajednice. Učenica požeške Katoličke gimnazije Hana Boban odrecitirala je pjesmu Đurđice Gatjal: »Tražite i naći ćete«. Potom je studentica Andrijana Kopanovac iz Župe Podravska Moslavina, stipendistica Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima, iznijela svoje iskustvo stipendistice, te je posvjedočila što je njoj i njezinim roditeljima značila stipendija spomenute biskupijske Zaklade.

Sudionicima se prigodnom riječju obratio i biskup Antun, kazavši da svojim nastupom želi izvršiti tri zadaće. Najprije istaknuti što je karitativno djelovanje. Podsjetio je da je ono čin kojim vjernici po primjeru sv. Lovre promatraju siromahe očima Isusa Krista, koji je rekao: »Štogod učiniste jednom od moje najmanje braće, meni učiniste«, to je vjera djelotvorna ljubavlju te stoga nije socijalna služba, nego pripada biti Crkve. Zahvalio je volonterima što na taj način pridonose crkvenosti Požeške biskupije. Zatim je spomenuo da je broj stipendista prošle školske i akademske godine bio oko 150, istaknuvši pritom kako nije broj ono što ga najviše raduje, nego snaga ljubavi koja je njime progovorila te je otvorio natječaj za stipendije Zaklade Požeške biskupije za školsku i akademsku godinu 2021./22. Konačno kao treću zadaću uručio je čestitku i novčani dar Leonardi Zeleniki iz Katoličke gimnazije u Požegi i Mislavu Korotaju iz Katoličke klasične gimnazije u Virovitici koji su proglašeni najboljim maturantima u protekloj školskoj godini. Zahvalio je dosadašnjem ravnatelju Biskupijskog Caritasa Ivana Popiću, tajnici Katarini Paulić, te svim caritasovim volonterima, a napose dugogodišnjoj volonterki Veri Šimunović, djelatnici Caritasa od njegovih početaka. Novom pak ravnatelju Mariu Večeriću zaželio je blagoslovljeno i uspješno vršenje povjerene mu službe. Program su glazbenim točkama obogatili sopranistica Marija Ticl uz klavirsku pratnju Josipa Prajza. Program proslave sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i Biskupijskog caritasa završen je domjenkom caritasovih volontera u Maloj dvorani Sv. Terezije Avilske.

Izvor: pozeska-biskupija.hr