Srijeda, 23 Lipanj 2021 09:06

Hodočašće zdravstvenih djelatnika iz Požeške biskupije Gospi Voćinskoj

Ocijeni sadržaj
(21 glasova)

VOĆIN - Članovi podružnica Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) s područja Požeške biskupije i Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara (HKUMSiT) u Požeškoj biskupiji te djelatnici Specijalne bolnice za psihijatriju i palijativnu skrb Sv. Rafael na Strmcu kao i drugi zdravstveni djelatnici i zaposlenici u zdravstvu sudjelovali su 22. lipnja na Biskupijskom hodočašću zdravstvenih djelatnika Gospi Voćinskoj. Program je započeo ulaznom procesijom od hodočasničkog križa prema crkvi, gdje su hodočasnici pjesmom i molitvom pozdravili Gospu Voćinsku. Potom je dr. Maristela Šakić, ravnateljica Bolnice na Strmcu u dvorani Hrvatskog doma održala predavanje „Zdravstveni djelatnici i njihovi bolesnici u pandemiji COVID-a – frustracije i gratifikacije“. Prikazavši presjek epidemija kroz povijest, stavila je pandemiju koronavirusa u kontekst sadašnjeg vremena – civilizacije tehnološkog razvoja i postmoderne te onoga što nazivamo kršćanskim humanizmom. Ravnateljica Šakić je istaknula kako je pandemija pred zdravstvene radnike stavila razne stresne i improvizirajuće situacije koje su od njih tražile dodatnu stručnu i društvenu odgovornost te u kojima je trebalo pronaći načine kako bolesnicima posvjedočiti ljudsku blizinu i toplinu, a što je bilo otežano jer se zbog opasnosti zaraze tražila socijalna distanca. Ističući pozitivne i negativne strane ovakvih „novih situacija“, ustvrdila je kako svaka „nova situacija“ kao što je ova pandemija, osim frustracije donosi i gratifikacije koje je potrebno znati prepoznati u kontekstu vremena i vlastitog života, jer svaka pandemija dolazi i prolazi, a trajno ostaju ljubav i privrženost, sloboda i radost, moć i smisao – vrijednosti koje su temelj duševnog zdravlja te psihološke i duhovne ostvarenosti.

DSC07496

Nakon predavanja, u pripravi za svetu misu hodočasnici su u crkvi izmolili svetu krunicu tijekom koje su imali prigodu za osobnu ispovijed. Središte hodočašća bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević, u zajedništvu sa svećenicima duhovnicima navedenih udruga i dušobrižnicima u bolnicama s područja Požeške biskupije, te drugim svećenicima. Oltaru su služili đakoni Marko Gerendaj i Robert Medved, koji će iduće subote u požeškoj Katedrali biti zaređeni za svećenike.

Na početku slavlja biskup je uputio pozdrav Isusovoj Majci, Gospi Voćinskoj pred njezinim likom. Zatim je pozdravio hodočasnike koji su se u okolnostima pandemije koronavirusa predstavnički okupili iz različitih dijelova Požeške biskupije, kao i hodočasnike iz Župe Kapela, iz Bjelovarsko-križevačke biskupije s njihovim župnikom Goranom Bužakom. Kazao je nazočnima da u okolnostima pandemije kao ljudi i zdravstveni stručnjaci nastojimo činiti ono što najbolje možemo, svjesni da nismo u mogućnosti do kraja prodrijeti u izazov negativnosti koja se događa po spomenutom virusu, niti možemo zdravstveno učiniti ono što bismo željeli. Naglasio je kako je za navedenu situaciju potrebno svjetlo vjere, snaga ljubavi i utjeha neba. Pozvao je sudionike slavlja neka mole za taj dar zajedno s Isusovom Majkom, koja nam kao naša zagovornica zacijelo želi od Boga isprositi ono što nam samo on može darovati.DSC07523

Pri svršetku euharistijskog slavlja biskup je predvodio Čin povjere Isusovoj Majci okupljenih hodočasnika, njihovih obitelji i svih zdravstvenih djelatnika u Požeškoj biskupiji, a nazočni su odgovorili pjevanim poklikom „Blažena ti što povjerova“. Podsjetivši prisutne da je svako hodočašće pročišćavanje našega duha u onim vidicima koje nam je Bog u Isusu Kristu obznanio za naše puno zdravlje, koje nazivamo spasenje, biskup im je zahvalio što su i ovim dolaskom u Voćin posvjedočili kako računaju s Bogom i u svom osobnom životu i u svom zdravstvenom poslanju. Zahvalio je dr. Šakić za njezino predavanje, a djelatnicima katoličke bolnice Sv. Rafael na Strmcu za sve ono što nastoje ostvarivati s polazišta vjere. Za sve njih zamolio je Marijin zagovor i zazvao Božji blagoslov. Pjevanje je predvodio zbor medicinskih sestara iz Požege. Program hodočašća zaključen je druženjem uz domjenak u Hrvatskom domu, za koji se pobrinula Općina Voćin.