Utorak, 22 Lipanj 2021 12:57

Održani Halštatski dani u Kaptolu

Ocijeni sadržaj
(20 glasova)

KAPTOL – Proteklog vikenda u sklopu održani su „Halštatski dani“ kao sastavni dio obilježavanja Dana Općine Kaptol, ali i European Archeology Days. Nova je to turistička i kulturna ponuda koja će se kroz godine zasigurno izdizati i rasti. Cilj manifestacije je prezentacija života ljudi koji su na ovom područjima živjeli prije oko 2500 godina.

Ove godine na temu Halštatski dani održano je edukativno predavanje dr. sc. Hrvoja Potrebice te je u općinskoj vijećnici postavljena izložba „Arheologija Kaptola“. Ona će biti otvorena za posjetitelje do 30. lipnja, a moći će ju se pogledati svakoga radnog dana u terminu od 09:00 do 15:00h uz prethodnu najavu na telefon 034 231 023.  

Drugi dan ove manifestacije bio je predviđen za obilazak buduće arheološke turističke ruta „Putevima ratnika“- Starije željezno doba u Zlatnoj dolini, te degustaciju hrane i pića kako se to nekada radilo koju je pripremila Krčma Stari fenjeri. Ruta je postavljena s ciljem prezentacije i popularizacije važnog istoimenog arheološkog lokaliteta iz razdoblja starijega željeznoga doba (800.-400. god. pr. Kr.) tijekom provođenja međunarodnoga projekta Iron-Age-Danube. Ruta prati prapovijesni put iz centra naselja Kaptol duž toka potoka Bistre, prolazeći kroz nekropolu Kaptol-Čemernica, te vodi prema predpovijesnom naselju Kaptol- Gradca i nekropoli koja se nalazi neposredno pored njega s južne strane, te se kružno vraća na polazišnu točku. Sadrži 12 edukativno-informativnih ploča koje posjetitelja upoznaju s raznim aspektima života željeznodobnog čovjeka na spomenutom lokalitetu te ukazuje na važne arheološke strukture koje se nalaze uz nju kao što su mjesta istraženih tumula (grobnih humaka), položaj bedema i sl. Ova kulturna staza jedna je od točaka međunarodne rute Iron Age Danube Route te je u sklopu te organizacije postala Europskom kulturnom rutom. Posjetitelje je “Putevima ratnika” vodila arheologica Marta Rakvin.

Za djecu su organizirane radionice Klinci željeznog doba (predškolci - 4. razred) i Arheološko istraživanje (5.-8. razred) koje su vodile dr. sc. Jacqueline Balen i Kristina Rupert, a svim zainteresiranima prikazana je i vještinu tkanja, baš kako su to radile žene halštatskih ratnika na radionici "Tkanje u željeznom dobu" koju je vodila Julia Katarina Fileš Kramberger.

Za nešto više od 100 posjetitelja bio je ovo vrhunski događaj koji će se u Kaptolu održati zasigurno i u narednim godinama.

Organizatori ovoga događanja su: Arheološki muzej u Zagrebu, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja, Općina Kaptol, TZ Zlatni Papuk, European Association of Archeologists (EAA) te Iron Age Danube Route.