Ponedjeljak, 14 Lipanj 2021 12:58

Dodijeljene nagrade učenicima i školama za sudjelovanje u natječaju "Kreativni i neovisni"

Ocijeni sadržaj
(20 glasova)

ZAVOD ZA JAVNO UZDRAVSTVO ŽUPANIJE I ŽUPANIJSKO POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE DROGA -

POŽEGA - Županijsko stručno povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga Požeško-slavonske županije i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti od 15. studenog do 15. prosinca  2020. godine raspisali su devetu godinu za redom natječaj “Kreativni i neovisni”, koji je bio namijenjen učenicima od petih do osmih razreda osnovnih škola, te učenicima srednjih škola u Požeško-slavonskoj županiji za izradu likovnih radova, plakata, instalacija, fotografija ili jednominutnog filma na teme: Što različite ovisnosti čine pojedincu, obitelji ili društvu?, Imam(o) stav i kažem(o) NE.!  te, prema vlastitom izboru u dogovoru sa mentorom iz područja ovisnosti ili zaštite mentalnog zdravlja.

Ove godine na natječaj se odazvalo 93 učenika te je sudjelovalo 14 škola sa područja naše županije od kojih je 11 nagrađeno, a nagrađeni su po kategorijama propisanima natječajem te za sudjelovanje.

Natječaj je bio otvoren od 16. prosinca 2020. do 23. travnja 2021. godine.

Škole koje su sudjelovale na natječaju su: Ekonomska škola u Požegi, Glazbena škola u Požegi, OŠ Braće Radića u Pakracu, OŠ Mladost Jakšić, OŠ Dragutina Lermana Brestovac, OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo, OŠ Lipik, OŠ Antuna Kanižlića Požega, OŠ Stjepana Radića Čaglin, OŠ I. G. Kovačića Velika, Poljoprivredno – prehrambena škola u Požegi, Katolička osnovna škola u Požegi, OŠ fra Kaje Adžića u Pleternici i OŠ Vilima Korajca Kaptol.

Od svih pristiglih radova Županijsko povjerenstvo imenovano za odabir pristiglih radova u sastavu: Jasmina Kovačević, dr. med., spec. javnog zdravstva, univ.mag.sanit.publ., Dejvid Zombori, mag. psych., Danijela Starčević dipl. iur. i Maja Paponja, upr.iur., dana 27. svibnja 2021. godine izvršilo je odabir najboljih radova u svakoj kategoriji (najbolji individualni uradak, najbolji grupni uradak).

Povjerenstvo je odlučilo nagraditi i sve škole, odnosno škole čiji su učenici osvojili nagrade i to s iznosom od 1000,00 kn za svaku školu (bit će uplaćeno na račune škola).

Posebno napominjemo kako je Zavod za javno zdravstvo PSŽ osigurao novčana sredstva (u vidu bonova) za sve učenike, dok je Požeško-slavonska županija osigurala novčana sredstva za škole.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević rekao je kako je natječaj namijenjen upravo s ciljem kako bi se vidjela promišljanja  djece o sredstvima ovisnosti - kocki, drogama, alkoholu, kao i najnovijoj ovisnosti internetu.

Županica Antonija Jozić uručila je nagrade darovitim učenicima čestitavši im na kreativnim uradcima te im je poručila da je pitanje ovisnosti zapravo pitanje i zdravlja cijele nacije. - Drago mi je da se i naša Županija zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo uključuje u ovakve akcije. Naravno da nas odrasle itekako zanima promišljanje ovisnosti iz očiju vas djece i mladih te se nadam da će vaša promišljanja i sve ovo što činite ići u smjeru i daljnje edukacije kako bismo sprječavali bilo koje oblike ovisnosti u našem društvu te da bi naše društvo i naša djeca izrastali u zdrave, odgovorne, a nakon toga i uspješne ljude koji će dalje razvijati našu Požeško-slavonsku županiju.

Uz provođenje epidemioloških mjera osobno su uručene nagrade svim dobitnicima, učenicima među osnovnim i srednjim školama te njihovim mentorima.