Nedjelja, 30 Svibanj 2021 09:17

Dani otvorenih podruma i vinske radionice na Festivalu graševine u Kutjevu odlično posjećene

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

VINSKE KUĆE KOJE SU OTVORILE SVOJA VRATA ZADOVOLJNE BROJEM POSJETITELJA  I REZULTATIMA DEGUSTACIJA  -

KUTJEVO - Prošle godine Festival graševine u Kutjevu je u potpunosti odgođen, a ove godine održan je u smanjenom obliku zbog epidemioloških mjera. Festival je započeo ocjenjivanjem 115 uzoraka graševine 14. svibnja a završio je 29. svibnja Danom otvorenih podruma i radionicama na temu graševine u organizaciji Udruge Kutjevački vinari. Dan otvorenih podruma zamišljen je kao "difuzni" festival vina u kojemu su zaista brojni posjetitelji obilazeći od vinarije do vinarije sudjelovali u degustacijama ponajboljih vina pojedinih vinara i sudjelovali na vinskim radionicama.  Osnovni cilj  Festivala graševine time je djelomično ispunjen, promocija graševine i kutjevačkog vinogorja, no i ove godine bez onih većih manifestacija, sajma sa štandovima, utrke traktora, koncerta na Trgu graševine i masovnih pohoda u Kutjevo, kada se znalo na vinskim manifestacijama naći i po nekoliko tisuća posjetitelja.

Svakako noviteti a to su vinske radionice u poznatim vinarijama već na samom početku privukle su dio stručnih posjetitelja, koji nisu samo vinoljupci kada je u pitanju pijenje, nego ih vino zanima i kroz druge aspekte, a svakako ih je zanimalo nešto više o vinu, vinarijama i njegovom nastajanju. Tako smo u vinskoj klijeti i nastavnom središtu za vino požeškog Veleučilišta u Podgorju mogli čuti na temu "Tipične graševine vinogorja Kutjevo", koje je vodio prof. dr. sc. Josip Mesić, u vinariji Krauthaker na temu "Stilske raznolikosti Krauthakerovih graševina" koje je vodila Martina Krauthaker Grgić, te predavanje na temu "Macerirane graševine" u vinariji Sontacchi u Kutjevu koje je vodio Krunoslav Sontacchi.

IMG 7781

Kroz cijeli dan moglo degustirati vina u Vinariji Perak, Vinariji Tandara, Vinariji Kutjeva d.d., Vinariji Bodegrajac, Vinariji Sontacchi i Vinariji Krauthaker. Degustacije su bile organizirane po svim pravilima a po povoljnim cijenama. Za degustaciju su pripremljena vina u kategorijama svježih vina, odležanih vina, predikatnih vina i pjenušavih vina u Vinarijama Kutjeva d.d. i Perak koji su prvi krenuli sa većom proizvodnjom pjenušaca i izašli na tržište.

Na degustacijama smo primijetili da je bilo više gostiju izvan Požeštine, možemo reći iz cijele Slavonije i Baranje, kontinentalnog dijela do Zagreba i Varaždina, ali i iz susjedne Vojvodine.

U Vinariji Perak zatekli smo i dosta mladih koji su obilazili vinarije, a porazgovarali smo s posjetiteljima koji su došli iz Donjeg Miholjca, Osijeka: - Privuklo nas je vino prije svega, a probali smo i nekoliko vrhunskih vina. Prvi puta smo probali šampionsku Graševinu Mitrovac. Djevojkama se najviše svidio Muškat žuti, a evo sada smo u slijedu vina na Roseu. Da jako je lijepo provesti jedan dan ovdje u Kutjevačkom vinogorju - istakli su gosti iz Osijeka.

Prvi puta na degustaciji u vinariji Perak imali su posjetitelji probati i Šampionsku graševinu Mitrovac, berbe 2019. godine koja je upravo dobila šampionsku titulu na ovogodišnjem ocjenjivanju graševina na Festivalu graševine. - Zadovoljan sam ovogodišnjom posjetom na ovim organiziranim degustacijama, posebno što posjetitelji dolaze sa šireg područja Slavonije i kontinentalne Hrvatske. Mi im nudimo nekoliko naših graševina koje dolaze iz nekoliko berbi, te i ostalu našu paletu vina, a kao krunu i pjenušava vina koja sada proizvodimo nekoliko godina - istakao je Ivica Perak, poznati enolog i proizvođač vina u kutjevačkom vinogorju.

U vinariji Krauthaker u kušaonici zatekli smo popunjeno sve do zadnjeg mjesta, a na parkiralištu smo vidjeli registarske oznake na automobilima i cijele Hrvatske ali i novosadskih tablica. - Danas nam je ovo već četvrta degustacija sa punom dvoranom, a osim iz cijele Slavonije imamo gostiju iz Novog Sada i iz susjednih država. Mi im nudimo od naše klasične graševine,  Graševine Mitrovac, Zelenca koji u Kutjevu samo mi imamo, Chardonay, Sauvignon, od crnih vina Merlot, Syrah, Pinot crni. Gosti su uglavnom iznenađeni odličnom kvalitetom naših vina, te su oni koji su prvi puta bili danas ovdje već izrazili želju da dođu i na duže i bolje se upoznaju sa našim vinima. Malo ih je i ova gužva omela, pa će doći da u miru mogu probati cijelu našu paletu vina.

Na radionici smo ponudili presjek od 10 naših graševina, od suhih, svježih, do kasnih berbi, izbornih i predikatnih vina, a sve kroz nekoliko godina berbi. To je jedna naša linija proizvoda, a ponudili smo i nešto novo, macerirane graševine, odležane u zemljanim posudama. Tehnologija je slična kao kod maceriranja crnih sorti, graševine odležavaju sa pokožicama kroz duži period. Tako dobivaju intenzivnu boju, jači okus i miris, to su vrlo snažna vina, punog tijela, puna su antioksidansa. Moram naglasiti da su naša vina sva bez sumpora, jer za proizvodnju vina uzimamo samo zdravo grožđe - istakao je Ivan Grgić iz vinarije Krauthaker.