Srijeda, 10 Veljača 2021 09:54

Šampionsko vino Ledeno vino Graševina, berba 2014. Vinarije Perak iz Kutjeva primilo veliki pehar

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

13. ŽUPANIJSKO OCJENJIVANJE KVALITETE VINA VINO-KAP 2020. U KAPTOLU  -

KAPTOL / KUTJEVO - 13. Županijsko ocjenjivanje kvalitete vina na koje je prispjelo 80 uzoraka vina, organizirano je u vrijeme korone, jednom odgođeno zbog potpunog zatvaranja zbog zatvaranja i korona virusa, ipak je održano u srpnju. Kako se na jesen ponovno pogoršalo epidemiološko stanje, organizator Udruga vinogradara, vinara i voćara Vino-kap iz Kaptola nije mogla organizirati dodjelu priznanja, zlatnih, srebrnih i brončanih plaketa i šampionskih pehara, odlučeno je da će obići sve šampione i dobitnike zlatnih medalja u njihovim podrumima i dodijeliti njihova priznanja.

IMG 5935

Šampionsku titulu kao vino koje je osvojilo najviše bodova ocjenjivačkih komisija osvojila je Ledena berba vinarije Perak iz Kutjeva. Veliki pehar iz ruku predsjednika Udruge Vino-kap Ferdinanda Novaka primio je Ivica Perak. On je delegaciju kaptolačkih vinara primio u svom podrumu i upriličio degustaciju svojih ponajboljih vina, ali i suhomesnatih specijaliteta koji su također proizvodi obitelji Perak. Vinski podrum, koji je nekoliko puta proširivan, sada ima kapacitet 160 tisuća litara vina. Vinarija i obitelj Perak obrađuju preko 12 ha vlastitih vinograda na južnim obroncima Papuka, od Vetova, preko Lukača do Mitrovca, a grožđe otkupljuju i od nekoliko kooperanata.

IMG 5944

 -  Radi se o Ledenom vinu od Graševine roda 2014. godine, koje je brano u zimskim uvjetima 7. siječnja 2015. na temperaturi od - 7 stupnjeva pod debelim snijegom. Ovo vino nakon 2 godine izašlo je i na gotovo svim vinskim natjecanjima dobilo je šampionske titule i velike zlatne medalje. Ono je proizvedeno u posebnim uvjetima, od same berbe, duge fermentacije i njegovanja kroz dvije godine dozrijevanja, uvjeti koje takva vina traže, kako zakonodavac, tako i specifični uvjeti proizvodnje. Takva vina imaju perspektivu i na tržištu. Ta godina je bila izuzetno rodna, no i jako puno grožđa se očuvalo do siječnja, što je odlično, jer se u ledenim berbama dobiva jako malo vina. Još imamo jednu manju količinu tog vina, ostalo je prodano na širokom tržištu - kaže Ivica Perak, poznati enolog koji kaže da vinari vole ići na natjecanja, jer tada saznaju kvalitetu svojih vina pred brojnim stručnim komisijama. - Znate, svakom vinaru su njegova vina najbolja, no sud javnosti, a posebno stručni sud na natjecanjima u kvaliteti vina istakne ona koja su najbolja. To svakom vinaru znači i zbog određenog prestiža, marketinških poteza i svakako bolje prodaje vina. Mi smo kao Vinarija dobili još nekoliko zlatnih medalja za Graševinu suhu, Graševinu Mitrovac, Muškat žuti i Sauvignon sa srebrnom medaljom.

IMG 5951

 - Naši lokaliteti daju nam velike mogućnost proizvodnje vanserijskih vina tipa Graševine, od suhih laganih i kvalitetnih vina, vrhunskih vina, do kasnih berbi, predikata, ledenog vina i pjenušaca. Mi smo prije pet godina krenuli i sa proizvodnjom pjenušaca, koji se također proizvode kroz duži period. Naša proizvodnja pjenušca je krenula 2017. godine i u međuvremenu je cijela serija prodana, nije dočekala ni dolazak pjenušca Perak iz 2018. godine koji će tek ovog proljeća krenuti na tržište. Naš pjenušac proizveden je na bazi Graševine a degažiran je sa ledenim vinom. Očekujemo ga za Uskrs ove godine.IMG 5940

 

IMG 5938