Utorak, 09 Veljača 2021 16:02

Početna konferencija projekta Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PLETERNICA - U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica održana je uz sve epidemiološke mjere, Početna konferencija projekta Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi - UP.02.2.2.06.0478. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.498.524,00 kuna uz EU sufinanciranje od 100%. Prijavitelj projekta je Grad Pleternica, a partneri na projektu su Hrvatsko žensko društvo Pleternica, Udruga Ždralice Daruvar i Udruga Most 352 Oriovac.

Projekt se provodi od 20. 7. 2020. – 20. 7. 2022. godine.

IMG 5915Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i doprinijeti unapređenju kvalitete života starijih osoba (s navršenih 65 i više godina života) Grada Pleternice, Daruvara i Općine Oriovca, uspostava i širenje mreže socijalnih usluga u zajednici, jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade sa starijim osobama, omogućavanje bolje ravnoteže poslovnog i privatnog života članova obitelji koji skrbe o ovisnom članu.

Očekivani rezultati projekta su veća dostupnost socijalnih usluga u zajednici, veća uključenost starijih osoba u život lokalne zajednice, stečene socijalne i komunikacijske vještine starijih osoba, smanjena socijalna izoliranost starijih osoba, bolja kvaliteta života starijih osoba, starije osobe ostat će u svojim domovima i stvorene su nove navike koje bogate život korisnika, uspostavljena je ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života za članove obitelji starijih osoba, nabavljeno je prijevozno sredstvo koje pozitivno utječe na daljnji nastavak i održivost rezultata projekta. Sve aktivnosti projekta su besplatne pa su pozvani potencijalne korisnike da se uključe i poprave kvalitetu svog života.

 

OPIS PROJEKTA: 

Usamljenost, bolest, nepokretnost, ograničene društvene aktivnosti, izoliranost, udaljenost mjesta stanovanja od liječnika, bolnice, banke i dr., utječe na pad kvalitete života osoba starije životne dobi i neophodna im je pomoć drugih. Velik dio njih u nemogućnosti je sam brinuti za sebe te su ovisni o drugim članovima obitelji. Stoga projektom „Putujući dnevni boravak za osobe starije životne dobi“ prepoznajemo ove probleme i nastojimo riješiti poteškoće pojedinca i obitelji. Zbog velikog broja prigradskih naselja, starije osobe često nemaju mogućnost uključivanja u život zajednice te su prepuštene same sebi. Zato dosadašnji uspješni model provedbe dnevnog boravka želimo preslikati na okolna naselja i susjedne županije (Bjelovarsko-bilogorska i Brodsko-posavska) i uspostaviti funkcionalni model putujućeg dnevnog boravka. Projektom ćemo obuhvatiti sva prigradska naselja Grada Pleternice tako da ćemo aktivnosti provoditi u 7 većih prigradskih naselja: Drenovac, Zagrađe, Buk, Gradac, Ratkovica, Frkljevci, Blacko, te na području Grada Daruvara i Općine Oriovac.IMG 5917

Svi sudionici su se okupili na početnoj konferenciji u manjem broju zbog epidemioloških mjera, a nakon prezentacije cijelog projekta obratili su se i pozdravili sve sudionike voditeljica Odjela projekata financiranih iz EU socijalnog fonda Barbara Rudež, predsjednica Hrvatskog ženskog društva Pleternice Dorotea Valenta, predstavnica Udruge Ždralice Daruvar Suzana Lipovac, predstavnika Udruge Most 352 Oriovac Karlo Tomljenović. Sve okupljene u ime gradonačelnice Antonije Jozić pozdravio je zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić, koji je istakao ovo zajedništvo sudionika iz tri županije, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske, koje je okupio ovaj hvale vrijedan projekt. Istakao je nadu da će se susresti i ubuduće na nekim novim projektima.

esf lenta