Srijeda, 03 Veljača 2021 09:32

Gradski muzej Požega nastavlja s radom i preseljen u bivšu "Slavonku"

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - Završena je selidba, odnosno izmještanje muzejske građe i dokumentacije Gradskog muzeja Požega. Naime, kao što smo već objavili, sve tri zgrade u kojima se nalazio Muzej, idu u temeljitu rekonstrukciju i dogradnju pa ih je trebalo isprazniti.
– Ova selidba je bila izuzetno kompleksna i zahtjevna. Djelatnici muzeja su se za selidbu pripremali više od pola godine. Muzej ima ukupno 9 odjela od kojih njih 5 sadrže muzejsku građu i dokumentaciju, a 1 od preostalih odjela je i muzejska knjižnica s gotovo 25 000 naslova. Ukupno se radi o otprilike 85 000 predmeta i knjiga koji su svi prošle godine pripremljeni za selidbu ovisno o specifičnim uvjetima koje svaka vrsta predmeta zahtijeva. Sva muzejska građa i dokumentacija je spremljena za potrebe selidbe na muzeološki prihvatljiv način. Predmeti su pažljivo spremljeni u posebne beskiselinske materijale i kutije kako bi se omogućio što sigurniji transport i manipulacija građom. Sva građa je popisana te fotografirana i označena radi lakšeg snalaženja i organizacije što je nužno u selidbama ovakvog obujma – pojasnila je zamjenica ravnateljice Ivana Domanović. 
Selidba muzejske građe započela je 4.siječnja i to u ‘susjedstvo’ – zgradu bivše „Slavonke” u Ulici Matice hrvatske. Prilikom selidbe vodilo se računa o smještaju po vrsti građe, a u selidbi osim muzejskih djelatnika sudjelovali su i djelatnici izvođača radova, tvrtke Presoflex gradnja d.o.o. Prostor u kojemu je arhivska građa zaštićen je alarmom i nadzornim kamerama. Inače, u ‘Slavonku’ su se preselili i uredi za djelatnike Muzeja koji su sad, nakon stanke zbog preseljenja, opet dostupni građanima kao i muzejska suvenirnica. Važno je također istaći kako muzealci, iako privremeno nisu u svom prostoru,  nastavljaju s redovnim aktivnostima. Dapače, posla ima još i više jer treba pripremiti budući stalni postav.
– Iako sada nemamo izložbeni prostor nastojat ćemo nastaviti izložbenu djelatnost koliko budemo u mogućnosti. Tijekom ove godine pripremit ćemo izložbu o sto godina tvornice Zvečevo koja je planirana krajem kolovoza. Uz izložbu će biti pripremljena i monografija o povijesti i djelovanju Zvečeva gdje će se posebna pozornost posvetiti upravo radnicima ove značajne požeške tvornice – dodala je I.Domanović. Muzealci će također nastaviti i s već uhodanom suradnjom sa školama ali će sada oni ići ‘u goste’, umjesto da školarci posjećuju Muzej. Također, pozvali su građane da isprobaju njihovu mobilnu aplikaciju „Blago Požege“ i pridruže im se u zabavnoj i edukativnoj šetnji Požegom.
– Važno je za naglasiti da, osim što će Muzej moći konačno djelovati u nekakvim puno boljim, normalnijim uvjetima, kad se završi rekonstrukcija i dogradnja ove tri muzejske zgrade, imat ćemo i stalni postav koji će se prostirati na 660 kvadratnih metara. On će postati nova kulturno-turistička meta Zlatne doline a cijeli Gradski muzej Požega će postati doista ono što je oduvijek i bio, ali se zbog prostora u kom smo djelovali, nije moglo i vidjeti: centralno mjesto kulturne povijesti Požege. Mi se nadamo da ćemo 100-ti rođendan, 2024.godine, dočekati ne samo u obnovljenom muzeju nego i sa stalnim novim postavom a također, mi već pripremamo razne aktivnosti za taj veliki rođendan – zaključila je I.Domanović.
Podsjetimo na kraju kako se rekonstrukcija i dogradnja zgrada Muzeja obavlja u sklopu projekta „Požeške bolte” vrijednog više od 41 milijun kuna. Veći dio tog novca, 33,5 milijuna kuna osigurano je iz EU.
Pripremila: V.Milković