Petak, 22 Siječanj 2021 13:57

Policija najavila za vikend pojačane mjera u prometu i posebno na alkohol kod vozača za koji su propisane kazne do 20 tisuća kuna ili 60 dana zatvora

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

Policijski službenici PU požeško-slavonske će tijekom nadolazećeg vikenda provoditi pojačane aktivnosti nadzora prometa usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, a posebno će se nadzirati i sankcionirati vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja nedopuštenom brzinom, nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje, te korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima, ali i svi ostali prekršaji u cestovnom prometu. Također će se provoditi nadzor recidivista odnosno višestrukih počinitelja prekršaja prema kojima će se primjenjivati sve zakonom propisane mjere.

Ciljana akcija nadzora alkoholiziranosti kod sudionika u prometu biti će provedena u noći  s petka na subotu i sa subote na nedjelju.

Podsjećamo da je zabranjeno upravljati vozilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji  iznad 0,5 g/kg (osim kod mladih i profesionalnih vozača 0,00 g /kg) te da će policijski službenici prema onim vozačima koji grubo krše prometne propise, upravljajući uz nedozvoljene koncentracije alkohola u organizmu, postupiti sukladno propisima, odnosno procesuirati utvrđene prekršaje.
Ovisno o stupnju alkoholiziranosti, vozaču koji upravlja vozilom pod utjecajem alkohola, može biti izrečena novčana kazna od 500,00 do 20.000,00 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Predviđene su i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom od jednog do 12 mjeseci i izricanje do šest negativnih bodova. Za počinitelje koji dva ili više puta pravomoćno počine najteže prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola predviđeno je i privremeno oduzimanje vozila. U slučaju da je vozač počinitelj prometne nesreće pod utjecajem alkohola navedene kazne se uvećavaju do 2.000,00 kuna.

Upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.