Četvrtak, 12 Studeni 2020 09:44

Održana završna konferencija projekta Lipa – Lokalna inicijativa za poduzetničku aktivaciju

Ocijeni sadržaj
(21 glasova)

POŽEGA - Nakon gotovo 30 mjeseci provedbe, projekt LIPA – Lokalna inicijativa za poduzetničku aktivaciju službeno završava. Tim povodom je dana 11.11.2020. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Požega održana završna konferencija.

Gđa. Jasminka Antunović, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Požega,je tijekom konferencije zahvalila svim partnerima na suradnji u provedbi projekta. Partneri u projektu subili: Grad Požega, Poduzetnički centar Pleternica d.o.o., Lokalna razvojna agencija – Poduzetnički centar Pakrac d.o.o., Pučko otvoreno učilište Obris, Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije te Veleučilište u Požegi.

U projekt je bilo uključeno 198 nezaposlenih osoba– istaknula je gđa. Martina Keller, rukovoditeljica Odjela za provođenje projekata HZZ PU Požega,ujedno i voditeljica projekta. Neki su sudjelovali na radionicama o financijskoj pismenosti, neki u kampanji provedbe poduzetništva „Pokaži potencijal“, a neki su se obrazovali za pčelare, računalne operatere i vozače motornih vozila C kategorije.

Projektne aktivnosti su bile mnogobrojne, no krenimo redom. Svjesni kako u današnje vrijeme pismenost više nije samo znati čitati i pisati, putem projekta je nezaposlenim osobama pružena edukacija iz financijske pismenosti. Partner u projektu, Pučko otvoreno učilište Obris, održao je dvije dvodnevne radionice u Pakracu i dvije u Požegi. Itekako su se pokazale potrebnima jer su sudionici nakon završetka radionica bili zadovoljni saznanjima, a predavači su dobili čiste petice u evaluacijskim upitnicima. Učili su kako štedjeti, kako otvoriti račun u banci, što je sve potrebno za kredit, što su kamatne stope, postoji li razlika između nominalne kamatne stope i efektivne kamatne stope i sl.

Redovito su naši partneri Poduzetnički centar Pleternica d.o.o. i Lokalna razvojna agencija Poduzetnički centar Pakrac u kampanji promocije poduzetništva razvijali poslovne ideje s nezaposlenim osobama, pisali poslovne planove. Učili su nezaposlene osobe kako osnovati svoju tvrtku, koja je razlika između trgovačkog društva i obrta i što je to obrtnik paušalac, a što „običan“ obrtnik. Neki sudionici projekta su odlučili pokrenuti vlastiti poslovni pothvat na što smo iznimno ponosni. Dodatno, održana su motivacijska predavanjau gotovo svim gradovima u Županiji: Požegi, Lipiku, Pakracu i Pleternici, kojima sekroz primjere dobre prakse i prezentacijom svijeta poduzetništva pokušalo aktivirati nezaposlene osobe na samozapošljavanje.

Provedena je kampanja „Kad odrastem želim biti poduzetnik“ u Osnovnim školama u Požegi. Grad Požega, partner u projektu, bio je nositelj ove kampanje. Učenici petog razreda osnovne škole su nam crtali i pisali na temu što žele biti kad odrastu. Bilo je tu šarolikih ideja od klasičnih do futurističkih i nama trenutno potpuno apstraktnihpoduzetničkih priča.

U suradnji s partnerom u projektu, Veleučilištem u Požegi, osposobljeno je 11 nezaposlenih osoba za poslove pčelara/ke. Osposobljavanje je trajalo gotovo 6 mjeseci, i ponosni smo što se danas većina njih bavi pčelarstvom. Svečanu dodjelu Uvjerenja o osposobljavanju smo održali na manifestaciji „Županijsko ocjenjivanje meda“ krajem 2019. godine.

Pet nezaposlenih osoba je prekvalificirano za zanimanje vozač motornih vozila i osposobljeno za upravljanje vozilima C kategorije.

Svečana dodjela uvjerenja održana jeu sklopu okruglog stola članova Lokalnog partnerstva za zapošljavanje na temu „Lokalnim intervencijama do vozača“. U raspravisu sudjelovali gospodarstvenici iz sektora prijevoza te svi ostali dionici tržišta rada, a koji su usko vezani za sektor prijevoza i obrazovanje vozača motornih vozila. Zaključci su prezentirani Županiji.

Osposobljena je 21 mlada nezaposlena osoba za zanimanje računalni operater. Posjetili suIT tvrtke u Osijeku kako bi bili motivirani za daljnje napredovanje u informatičkim znanjima.

Na kraju projekta uspostavili smo suradnju s drugim Lokalnim partnerstvima za zapošljavanje i proveli evaluaciju Strategije razvoja ljudskih potencijala 2016. – 2020. Partner u projektu, Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije bio je ključni dionik provedbe evaluacije.

Projekt LIPA – lokalna inicijativa za poduzetničku aktivaciju je sufinancirala Europska unija u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, faza III.

07