Ponedjeljak, 09 Studeni 2020 20:00

Obilježili smo Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se u znak sjećanja na Kristalnu noć 9. studenog 1938. diljem Europe i svijeta. Toga je dana počelo dvodnevno nasilje njemačkog nacističkog režima protiv Židova i njihove imovine.


Danas je Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, a obilježava se u spomen na događaj zvan Kristalna noć iz studenog 1938. u nacističkoj Njemačkoj, kao dio sustavnog progona Židova i ostalih "nearijevaca " poslije nazvanog holokaustom. Naime, u listopadu 1938. godine 15 tisuća Židova poljskog podrijetla protjerano je iz Njemačke i iskrcano na poljskoj granici. Oko 5.000 ostalo ih je na ničijoj zemlji, jer ih je desničarska antisemitska poljska vlada odbila primiti.

Povod Kristalnoj noći bilo je ubojstvo konzula njemačkoga veleposlanstva u Parizu, kojeg je ubio sedamnaestogodišnji dječak Herschel Grünspan, kao osvetu što su mu protjerali roditelje. Nacistička stranka je to nazvala dijelom svjetske židovske urote. Zbog toga su u noći s 9. studenog organizirani protužidovski prosvjedi. Uništeno je i opljačkano najmanje 7.000 trgovina i zbog stakla po ulicama, ta je noć nazvana Kristalna noć. Oskvrnjena su židovska groblja, spaljeno je više od tisuću sinagoga u većini njemačkih gradova. Ubijeno je više od 100 Židova, a oko 30.000 ih je uhićeno i odvedeno u koncentracijske logore, gdje su i ubijeni.

Sve židovske trgovine i poduzeća koja su još postojala oduzeta su i predana arijevcima. Preostali Židovi ostali su bez kapitala i time isključeni iz njemačkog ekonomskog života. Potom je uslijedilo tzv. "konačno rješenje" u holokaustu, najstrašnijem sustavnom istrebljivanju ljudi u povijesti. Nakon Kristalne noći ubrzo je započeo i Drugi svjetski rat u kojem je gorjela cijela Europa pod naletom tadašnje nacističke Njemačke. 

(Rex)