Nedjelja, 08 Studeni 2020 09:41

Biskup msgr Antun Škvorčević primio vrhovnu glavaricu Družbe sestara Služavki Maloga Isusa

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - U Biskupskom domu u Požegi biskup Antun Škvorčević primio je 7. studenoga vrhovnu glavaricu Družbe sestara Služavki Maloga Isusa s. M. Mariju Banić, u čijoj pratnji je bila s. M. Anđa Vranješ, prva savjetnica i zamjenica vrhovne glavarice.

Razgovarali su o djelovanju redovnca Družbe sestara Služavki Maloga Isusa u Požeškoj biskupiji i poteškoćama koje prate to djelovanje, napose zbog manjka duhovnih zvanja. Biskup je zahvalio za sve što sestre čine u Voćinu i Slavonskom Kobašu, istaknuvši kako prisutnost njihove karizme na području Požeške biskupije ima veliko značenje i zbog toga što je njihov utemeljitelj sluga Božji Josip Stadler četiri godine boravio kao pitomac Orfanotrofija u zgradi sadašnjeg sjedišta Požeške biskupije.

Biskup je sestrama prikazao povijesni tijek crkvenog života u  zapadnoj i srednjoj Slavoniji napose nakon oslobođenja od Osmanlija, koji je bio snažna pretpostavka za utemeljenje Biskupije sa sjedištem u gradu Požegi.  Podsjetio je osobito na odgojno-obrazovno djelovanje isusovaca u Požegi, čiji je svojevrsni nastavak ono što Požeška biskupija svojim školama nastoji činiti na tom području. Osvrnuli su se i na neka aktualna pitanja iz crkvenog života u Hrvatskoj te zaključili koliko je važno u demokratskim okolnostima zajednički evangelizacijski pastoralno djelovati.