Subota, 10 Listopad 2020 09:25

Požeško Društvo naša djeca obilježilo Dječji tjedan nizom aktivnosti za najmlađe ali i problemom smještaja u dječje vrtiće

Ocijeni sadržaj
(22 glasova)

POŽEGA - U sklopu održavanja ovogodišnjeg Dječjeg tjedna u organizaciji Društva naša djeca Požega, održala se radionica kreativnog plesa „Najljepše je biti dijete“ na košarkaškom igralištu Rekreacijskog centra, pridržavajući se važećih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Civilnog stožera. Ciljevi ove radionice bili su poticanje zajedništva uz glazbu, pokret i ples, uživanje u blagodatima djetinjstva, unatoč prihvaćanja situacije s pandemijom i tzv. „novog normalnog“, psihološko olakšavanje suradnje u vrijeme brige o socijalnoj distanci, poticanje tolerancije, samopouzdanja, kreativnosti i stvaralačke intuicije.

Radionica se održala uz potporu Udruge Ples i dijete, daCi Hrvatska čiji je UO Plesna radionica Ilijane Lončar dugogodišnji član te svim svojim projektima promiče pravo djeteta na kretanje i stvaralačko izražavanje, a svojim dolaskom podržao ju je i gradonačelnik Darko Puljašić. - Ovo je novo normalno, ali ne predajemo se. Drago mi je, iskreno sam sretan što smo ovdje u sklopu Dječjeg tjedna u Požegi, iako znamo kako se svi moramo odgovorno pridržavati svih mjera za sigurnost vlastitog i tuđeg zdravlja. A, Požega je bila, jest i bit će prijatelj djece i radimo i zajedno na tome da promoviramo obiteljske vrijednosti, da brinemo ustrajno i kvalitetno o onima koji su svrha postojanja grada Požege, a to su najmlađi.

Uz naknade za bebe koje se ovih dana bez tradicionalnog susreta u Gradskoj kući isplaćuju na račune mladih roditelja, tu su i stipendije za učenike i studente, ali i briga za iznalaženje pravih rješenja za nove izazove poput onih kakve pred gradsku upravu stavlja problematika dječjih vrtića. - Za razliku od onih koji pričaju, govore ono što ne znaju, mi radimo konkretne stvari. U zadnjih nekoliko godina bilo je pokušaja otvaranja nekoliko vrtića gdje bi Grad Požega i financijski "bolje prošao", ali kako ti projekti nisu realizirani, a svi koji znaju nešto o EU fondovima, znaju da se Požega, nažalost, ne može kandidirati niti na jednu od mjera kakve su dostupne drugim, nešto manjim sredinama. Možda će u novom razdoblju 2021./2027., biti i novih opcija, gdje i mi u Saboru aktivno radimo kroz odbore kako bi pokušali i gradove u petoj i šestoj kategoriji razvijenosti uvrstiti u tzv. povećanje kapaciteta vrtića, jer vidimo kako je to vrlo potrebno. No, i pored toga trudimo se sa što manje troškova povećati kvalitetu usluge i kapacitete gradskih dječjih vrtića i hvala Bogu da ima toliko djece – tu su i privatni vrtići i nitko nije ostao neupisan, samo ih ima puno koji nisu uspjeli ući u gradske vrtiće. Radimo i Grad Požega je odlučio, nadam se, u idućih godinu dana kvalitetno riješiti i taj problem na adekvatan način - rekao je gradonačelnik, dodajući da se u zadnjih dvije, tri godine povećala i kvaliteta uvjeta za rad u gradskim školama uz najavu kako će do kraja ovog mjeseca biti otvorena i nova sportska dvorana upravo uz OŠ Dobriše Cesarića čiji su učenici danas imali priliku uživati i u plesnim radostima.