Četvrtak, 08 Listopad 2020 10:52

Obilježen mjesec borbe protiv raka u Požegi

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Županijska liga za borbu protiv raka Požega i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije organizirali su akciju obilježavanja mjeseca borbe protiv raka prigodnim štandom uz dijeljenje građanima edukativnih materijala i ružičastih vrpci kojom obilježavamo 8. listopada, Dan borbe protiv raka dojke.

IMG 4685

 - Svim našim sugrađanima i sugrađankama nudimo promotivne materijale i savjete za preventivne preglede.  Po odazivu na preventivne preglede Požeško-slavonska županija je treća u Hrvatskoj. Na to svakako utiče i trenutna korona situacija, pa dodatno ulažemo napore da se provode svi nacionalni programi, od raka debelog crijeva, raka dojke, započeo je i nacionalni program za rak pluća i drugih. Promoviramo ove nacionalne programe jer prevencija je jedan od kvalitetnijih postupaka, da smanjimo troškove liječenja u zdravstvu i ljudima osiguramo zdraviji život. Želja nam je da se na preventivne preglede i naše pozive odazove bar 50% pozvanih. Znamo da se rano otkriven rak dojke danas uspješno liječi - istakao je ravnatelj ZJZ mr. sc. Mato Matijević.

IMG 4686

 - Unatoč koroni mi nacionalne programe provodimo i zadovoljni smo odazivom, jer smo po odazivu među pet najboljih županija u Hrvatskoj, a pregled za trak dojke nam je oko 60% odaziva. Građani moraju znati da su bolnice sigurne od korona virusa i da trebaju tražiti pomoć ako nešto primijete. Dio preventivnih programa odvija se i bez kontakta sa zdravstvom. Korona je nova zarazna bolest, no niti druge bolesti nisu prestale, posebno kardiovaskularne bolesti i bolesti raka - istakla je predsjednica Lige protiv raka Jasmina Kovačević dr. med.IMG 4684