Nedjelja, 28 Lipanj 2020 10:43

Dan češke kulture i Dan otvorenih vrata Češke besede Kaptol

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

KAPTOL - Tradicionalna manifestacija Dan češke kulture i Dan otvorenih vrata Češke besede Kaptol, održao se i ove godine, no u nešto smanjenom obliku, poštujući epidemiološke mjere o okupljanju. Uz Češku besedu Kaptol gostovali su im pjevačka skupine Češke besede Bjeliševac i Orkestar Bohemia. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i Saveza Čeha, a tradicionalno se održava uz Dan općine Kaptol koji se obilježava o Petrovu.

Sve nazočne pozdravio je predsjednik Zdenko Tauš ističući da nisu željeli prekinuti tradiciju i prikazivanje dijela češke kulture, folklora, pjesme i plesa, no onemogućila ih je ova korona kriza. Stoga je manifestacija napravljena na otvorenom prostoru u dvorištu iza njihovog, nakon požara ponovno uređenog Češkog doma. Uz nekoliko čeških napjeva i pjesama prokazali su i pravljenje originalnih čeških slanih i slatkih delicija i slastica. Na radionici za djecu izrađivali su ukrasne predmete od komušine kukuruza i ostalih svakodnevnih predmeta, te tako djeci prikazali kako su se nekada igrale njihove prabake i bake, sami praveći igračke s kojima bi se onda igrali.

- Ovo su sve stari češki specijaliteti, kao livanci od dizanog tijesta, koji se jedu sa slatkim namazom. Osinja gnijezda su također od dizanog tijesta, ali punjena s orasima, pekmezom. Kad se na rašireno tijesto stavi nadjev, sve se zarola, reže na šnite i peče, pa tako dobijemo slatka gnijezda. Kao slana poslastica su bramboraci od ribanog krumpira, malo mljevenog crvenog luka, bijelog luka, bibera, umiješaju se jaja, mlijeko i brašno, pa se peče u vrućoj masti ili ulju - istakla nam je šefica kuhinje Štefica Tauš.

Podršku Češkoj besedi Kaptol i njihovoj manifestaciji dao je i saborski zastupnik češke nacionalne manjine Vladimir Bilek i predsjednica Saveza Čeških društava - Čeških beseda, Ana Maria Štruml Tuček - Naš Savez vodi Češke besede kojih aktivnih imamo 32 društva, dvije češke škole i dječji vrtić, te izdavačku ustanovu Jednota koja izdaje i istoimene novine. Pomažemo financijski iz saveza sve manifestacije pa tako i ove Dane češke kulture u svim sredinama. U Kaptol uvijek rado dolazimo, jer je Kaptol dugi niz godina bio organizator i "Našeg jara" dječjeg festivala. Ove godine u planu je bile održavanje i čeških žetvenih svečanosti 95. Obžinki ovdje u Kaptolu od 17. do 19. srpnja, no zbog epidemiološke situacije smo to bili primorani odgoditi, jer imamo više tisuća sudionika i posjetitelja. Za slijedeću godinu obilježit ćemo i 100. godišnjicu Saveza Čeha, velikom proslavom u Daruvaru.