Subota, 29 Veljača 2020 12:23

Povodom obljetnice priznanjima, zahvalnicama i darovima zahvalili institucijama i pojedincima koji su im pomogli u radu

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

HVIDRA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE OBILJEŽILA 25 GODINA RADA -

POŽEGA - Zajednica udruga HVIDR-a Požeško-slavonske županije obilježila je svečanom sjednicom 25 godina od osnivanja i uspješnog i neprekidnog rada. Na inicijativu nekolicine članova donesena je odluka o osnivanju 28. siječnja 1994. godine. Svečana sjednica održana je u Hotelu Grgin Dol u Požegi, uz nazočnost brojnih članova, predstavnika HVIDR-a gradova i središnjice, te uzvanika i gostiju.

Zamjenik predsjednika, Zdenko Vukić, pozdravio je sve nazočne uzvanike i visoke goste te podsjetio da je HVIDRA kroz ovih 25 godina postojanja imala šest predsjednika koji su uspješno vodili rad udruge i na tome im se na ovoj sjednici prigodno zahvalila priznanjima i poklonima.

- Zajednica djeluje na području Požeško-slavonske županije a svoj naziv dobila je današnji naziv 26. ožujka 1996. godine, a sastoji se od HVIDR-a Požega, HVIDR-a Pakrac i HVIDR-a Lipik. Radimo i djelujemo na zaštiti prava hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i promicanju vrijednosti Domovinskog rata, a surađuje i s dugim braniteljskim i stradalničkim udrugama. Po rezultatima smo jedna od najorganiziranijih udruga i zajednica.

O radu je podnio izvješće predsjednik ZU HVIDR-a Stipan Grgić koji je istakao da se u ovih 25 godina odradilo puno aktivnosti u koje je utkano puno dobrovoljnog rada, jer je princip rada volonterski. Najaktivniji su i niti jednu godinu nisu preskočili svoj ŠNIDOR, sportske igre na županijskom nivou i na državnom ŠNIDORU gdje su postizali zavidne sportske uspjehe. Zahvalio se posebno priznanjima i zahvalnicama Vojarni 123. brigade HV, Policijskoj upravi Požeško-slavonskoj, Požeško-slavonskoj županiji i osobno županu Alojzu Tomaševiću, općinama i gradovima, te sponzorima koji su im pomagali. Zahvalnicu su primili načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić i zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha.

Ovaj visoki jubilej čestitao im je izaslanik Središnjice i predsjednik HVIDR-a Slavonsko-brodske županije Štefan Paun, koji im je dao podršku da nastave dalje sa ovako dobrim radom.

Nakon uručenja plaketa, priznanja, zahvalnica i prigodnih darova, ispred nagrađenih obratio se i zahvalio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je primio posebnu Plaketu HVIDR-e te knjigu dr. Franje Tuđmana. Istakao je da se nakon spajanja Ureda državne uprave sa Županijom, formirao odjel od tri službenika kojima je i dalje na čelu Miroslav Bagarić, koji će se sada još više moći posvetiti radu s braniteljima i braniteljskim udrugama proisteklih iz Domovinskog rata. Pohvalio je njegov rad do sada, a sada kao šef odjela svakako će moći i više obići udruge na terenu. - Brigu o braniteljima i braniteljskim udrugama moramo nastaviti još više. Danas u vrijeme nakon 25 godina vaše udruge i 30 godina od početka Domovinskog rata, u ponedjeljak ćemo biti u Pakracu, za što smo se posebno izborili da možemo reći gdje je Domovinski rat počeo. Posebno vodimo još jednu bitku, a to je povodom slavnih operacija u Zapadnoj Slavoniji, u kojima je slomljena kičma jugo vojske, a nakon toga i Sarajevskog primirja uslijedilo je 15. siječnja i priznanje Hrvatske. To smo učinili upravo u ovom našem prostoru, to se mora revalorizirati uspostavom posebne medalje i zasluge u borbama u Zapadnoj Slavoniji. Pomagali smo i prije, pomagat ćemo vam i u budućnosti, a vaše je samo da za svoje projekte tražite našu potporu. Ne smijemo zbog tekovina Domovinskog rata dozvoliti da se zaboravi, posebno o Domovinskom ratu moramo pričati novim generacijama koje dolaze. Tražimo da se pronosi samo istina o Domovinskom ratu - zaključio je župan Tomašević, dodajući da u njemu uvijek imaju prijatelja spremnog za pomoć.