Ponedjeljak, 02 Prosinac 2019 09:47

Martinjske običaje Požežani po 5. puta prikazali u Podgorici i na Cetinju

Ocijeni sadržaj
(20 glasova)

DANI SLAVONIJE I MARTINJSKO KRŠTENJE VINA ODUŠEVILO CRNU GORU I OKUPILI NAJVIŠE POSJETITELJA I DIPLOMATSKI ZBOR PODGORICE -

PODGORICA / CETINJE – Jedan od pravih turističkih brandova, a to su martinjski običaji krštenja mošta, Martinje i stari, satirični ceremonijal vinskog kardinala Vladimira Bauera, probio se proteklih godina i po jadranskim destinacijama, a našao je poklonike i u Crnoj Gori. Tako je ekipa Požežana od 23 člana, oduševila Crnu Goru, s dvije priredbe, u Podgorici i na Cetinju. Posebno velika posjećenost ove godine bila je u Podgorici, u reprezentativnoj dvorani u Capital Plazi, gdje je krštenje mošta i martinjski običaj došlo pogledati nekoliko stotina uzvanika, a bio je nazočan i cijeli diplomatski zbor u Podgorici i veleposlanici 21 zemlje iz svijeta i Europe koji imaju ambasade u Podgorici. Naravno da ih je sve okupio kao domaćin hrvatski veleposlanik Veselko Grubišić koji je uz pozdrave na početku stranim diplomatima pojasnio običaj Martinja i obred krštenja mošta. - Hrvatska tradicija već živi ovdje u Crnoj Gori i kuje se divno prijateljstvo između naših naroda i država. Uobičajeno je na ovaj dan prisjetiti se Svetoga Martina i njegovog djela kada mu je, kao konjaniku, prišao siromašni prosjak, a Sveti Martin je, vidjevši ga na hladnoći, mačem presjekao svoj plašt, i njime ga ogrnuo. Sveti Martin, osim što je zaštitnik vojnika i vinogradara, štiti i bivše alkoholičare. Lijepo je što smo ovdje večeras okupljeni, veleposlanici iz 21 zemlje i što ćemo uživati u mladim graševinama, ali nemojte pretjerati.

Sve uzvanike i goste pozdravio je i požeški gradonačelnik Darko Puljašić, pozivajući da posjete grad Požegu, Požeštinu i naša vinogorja te se sami uvjere u našu gostoljubivost i naša kvalitetna vina. - Ovdje, kao i kod nas najvažniji su ljudi, zbog toga smo se mi ovako povezali oko ove vinske priče. Želimo tu priču još proširiti a moram i reći da se ovdje u Podgorici odlično osjećam. Večeras ćemo ovdje svi zajedno uživati, jer mi vam imamo dosita što pokazati i čestitam vama vašem Martinju a pozivam vas sve u našu Požegu, dođite, vrlo brzo će te se u nju zaljubiti – istakao je gradonačelnik Puljašić.

Sve je počelo kada je predstavnik i uvoznik vina Kutjeva d.d., Edin Tuzović i njegova tvrtka Tuegra predložio prije 5 godina da se naši martinjski običaji prikažu u Crnoj Gori, koja dokazano voli slavonska i kutjevačka vina. Tvrtka Tuegra već 11 godina uvozi vina iz Kutjeva, i po sadašnjim rezultatima Crnogorci su sve više zaljubljeni u Kutjevačka vina. – Tradicija Kutjevačkih vina traje gotovo 80 godina, no i ova naša suradnja koja je postala kao jedan običan posao, dosegla je nove dimenzije, povezali smo se s Kutjevom, Požegom i Požeštinom i kao prijatelji, dolazimo na vaša vinske manifestacije i vinske blagdane, a uspjeli smo i Crnoj Gori prikazati vaše običaje. Ovi međusobni posjeti su nas zbližili, a zapravo su to postigla vaša vina. Crna Gora, kao vinska regija, zaslužuje da ima proslavu Martinja, krštenja mladoga vina. Pokušavamo već nekoliko godina da doprinesemo da taj ritual u našoj zemlji zaživi, a ovoliki broj ljudi koji prisustvuje Martinju večeras pokazuje da smo na dobrom putu da ostvarimo taj cilj – istakao je Tuzović.

Gostima je prikazan kratak film o obilježavanju Martinja u Hrvatskoj, na kojem su predstavljene ljepote kutjevačkih vinograda, i običaji kojih se pridržavaju vinogradari u Požeštini. Martinjski ceremonijal vodio je vinski kardinal Vlado Bauer, zajedno sa vinskim ministrantima Igorom Kovačevićem i Leom Pandžićem. Vinski kum ove godine bio je poslovni čovjek Blagota Baća Radović. Nekoliko stotina uzvanika zabavljali su TS Paori iz Požege i zabavna grupa The Grupa iz Herceg Novog.

Požeška ekipa i domaćini iz Podgorice posjetili su i njihovu vinsku perjanicu, jer poznato je da Crna Gora ima i najveći vinograd u Europi, jer se plantaža kombinata 13. juli prostire na 2.310 ha vinograda u komadu i proizvodi 20 milijuna boca vina, preko 60% poznatog Vranca. Dio podruma sada je smješten u zrakoplovnoj bazi bivše JNA, gdje je sada umjesto 21 MIG-a koji su tamo boravili pod zemljom, sada mjesto za dozrijevanje kvalitetna vina. Za goste iz Požege priređena je i posebna degustacija najboljih berbi vina, uglavnom crvenih vina koji je pretežan njihov sortiment. Uz velike nasade vinograda u većinski državnom uzgoju u kombinatu 13. juli, u Crnoj Gori bilježi se i preko stotinu porodičnih vinarija sa sve značajnijom proizvodnjom vina. Crnogorska vina dobivaju i prestižne nagrade na natjecanjima po Europi, no i dalje su pretežno crna ili crvena vina, a bijeli sortiment polako ulazi u uzgajanje.

Drugog dana ceremonijal Martinja održan je u Smokovcima, podno Cetinja, u privatnoj vinariji, Mladena Rakčevića, rukometaša, sportaša i reprezentativnog rukometaša Crne Gore,, koji je u 19 godina dugoj karijeri igrao rukomet u desetak država Europe. Obred je uz ministrante Ivanku Dodiković i Lea Pandžića vodio vinski kardinal Vlado Bauer. Vinski kumovi su bili Ivan Čačić, Peđa Vujanović, Saša Sjekloča, Miodrag Gaga Bogdanović i Golub Doknić. Na meniju su bili stari i potpuno autohtoni specijaliteti Crne Gore. Rakčević se nakon završene impozantne rukometne karijere vratio na svoju pradjedovinu, podigao vinske nasade, uredio vinski podrum i namjerava se okrenuti uz vino turizmu. Sve je proteklo uz svirku Paora do dugo u noć.