Nedjelja, 17 Studeni 2019 10:48

Kaptolčani uvijek za Martinsko krštenje mošta imaju dva vinska kuma

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

UDRUGA VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA „VINO-KAP“ KAPTOL OBILJEŽILA MARTINJE S MARTINJSKOM ZABAVOM -

KAPTOL – Jedna od najaktivnijih vinskih udruga, svakako je Udruga vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola, koja posebno drži i do tradicije obilježavanja vinskih blagdana. Za svoje brojne članove organizira tijekom godine brojne edukacije, degustacije i ocjenjivanja vina, a ne propušta niti jedno obilježavanje vinskih blagdana. Tako su i ove godine u prepunoj dvorani DVD Kaptol organizirali Martinje i ceremoniju krštenja mošta, te time i zaključili sezonu proslave ovih narodnih martinjskih običaja u Požeštini. Običaj Martinja kaptolačka udruga obilježava preko 20 godina.

Sve nazočne članove, njihove obitelji i prijatelje u dvorani pozdravio je predsjednik Vino-kapa Ferdinand Novak, te najavio nastavak duge tradicije koju Kaptolčani održavaju Sve u dvorani i svečanu večeru koja se blagovala prije martinjskog ceremonijala, blagoslovio je kaptolački župnik, vlč. Mario Rašić, koji je također od prošle godine i član udruge.

No posebnost kod kaptolačke udruge, već nekoliko godina, je dva kuma na krštenju mošta, koji uz vinskog kardinala Vladimira Bauera i ministrante Ferdinanda Novaka i Milu Pavičića vode tradicionalni obred po starim statutima. Uz svjedočenje obredu i odgovaranje na pitanja vinskog kardinala, oni imaju i obvezu pred svima popiti pehar vina. Ove godine tu čast imali su Stjepan Horvat Štef iz bjelovarskog kraja i Zdenko Perzel, vinogradar i vinar iz Požege koji je već dugi niz godina član Vino-kapa. Lijepo su kumovi odgovarali na pitanja vinskog kardinala Bauera, obećali da će se dobro brinuti za svog krštenika, da ga neće miješati sa sodom vodom, a pogotovo piti vodu. Uvijek će se brinuti za puni podrum. Sve to su potvrdili naiskap popivši pehar mladog kaptolačkog vina i već u startu pokazali se kao dobri „biser kumovi“. od danas imaju i obvezu obilaziti sve vinske podrume u Kaptolu i brinuti se za dobru kvalitetu vina, a prošlogodišnji kum predao im je ceremonijalni ključ koji im jamči ulazak u sve vinske podrume.

Nakon dobre večere, uz dobru svirku i odličnu vinsku kapljicu brzo se napunio plesni podij i zabava je mogla početi, a trajala je naravno do kasnih noćnih sati.