Petak, 15 Studeni 2019 09:35

Sretan Međunarodni dan tolerancije drugačijima, dakle svima ...

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

NAGRAĐEN RAD NA TEMU TOLERANCIJE „OBOJI CVIJET“ UČENICE IZ OŠ MLADOST JAKŠIĆ BARBARE RUŽIČIĆ  -

Devetu godinu zaredom Forum za slobodu odgoja obilježava Međunarodni dan tolerancije organizacijom  natječaja „Oboji svijet“ te nagrađivanjem učenika i učenica osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske koji su svoje ideje o toleranciji i poštivanju različitosti te svoje viđenje ključnih problema današnje generacije mladih, kao i svojih vizija budućnosti prijavili na ovogodišnji natječaj.

Opća skupština Ujedinjenih naroda 1996. godine pozvala je sve članice Ujedinjenih naroda na obilježavanje 16. studenog kao Međunarodnog dana tolerancije, dana koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije.

Iako smo ove godine promijenili koncept natječaja te su škole bile pozvane da prvo provedu natječaj na razini škole, a onda nama pošalju najbolje radove, opet smo zaprimili jako veliki broj radova. U ovogodišnjem natječaju sudjelovalo je više od 600 učenika iz 79 škola u Hrvatskoj s ukupno 180 radova.
 
I ove godine pitali smo djecu i mlade – Kako oni žive svoje različitosti? Gdje ih sve primjećuju? Kako razumiju različitosti koje ih okružuju? Kako prihvaćaju različitosti i što poduzimaju? Na koji način doprinose prihvaćanju i poštivanju različitosti unutar svoje okoline?
 
Njihovi radovi su nas i  ove godine oduševili, poneki i rastužili, dirnuli, neki su nas nasmijali te pokazali kako su učenici i učenice svjesni svijeta u kojem živimo, znaju identificirati probleme današnjeg društva te kako su itekako pod utjecajem društvenih i političkih kretanja, kako u Hrvatskoj tako i globalno.
 
Kroz svoje radove uputili su i kritiku odraslima što im na žalost svojim primjerom ne pokazuju da svijet može biti ljepše mjesto, uputili su kritike političarima i pokazali kako su, iako još uvijek mali, itekako svjesni važnosti njihovog glasa i žele da ih odrasli čuju. Izvrsno su identificirali probleme s kojima se djeca i mladi susreću u Hrvatskoj, od siromaštva, etničkih i vjerskih različitosti, seksualne i rodne diskriminacije, diskriminacije osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju pa sve do nedostatka empatije i komunikacijskih vještina među njima samima, ali i među odraslima. Osvrnuli su se i na globalne probleme, od rasizma do klimatskih promjena i važnosti brige o našem okolišu. Iako su u svojim radovima pokazali koliko ih netolerancija i predrasude s kojima su okruženi rastužuju, istovremenu su ponudili i kreativna rješenja kako svijet učiniti ljepšim mjestom za sve nas, ali i generacije koje dolaze.

 

Za rad u kategoriji Društveno angažirani rad pod naslovom „Užasi crnog rasizma“  dobila je učenica   Barbara Ružičić, 8. razred iz OŠ Mladost, Jakšić. Mentorica joj je bila Ančica Eđed
PORUKA RADA: Svatko ima svoja prava bez obzira na boju, rasu, religiju, seksualnu orijentaciju … Svi smo ovdje s razlogom. Poštujmo to i nastavimo živjeti u zahvalnosti i miru!
 

Popis svih nagrađenih radova možete pronaći na
mrežnim stranicama Foruma za slobodu odgoja.