Nedjelja, 10 Studeni 2019 12:14

Nakon 10 godina obnavljaju vinske balove o Martinju i krštenje mošta

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

UDRUGA VINOGRADARA VINARA I VOĆARA „STJEPAN KOYDL“ IZ POŽEGE OBNAVLJA NEKADAŠNJU TRADICIJU -

POŽEGA – Nekada staru i dobru tradiciju organiziranja vinskih balova i krštenja mošta po starim statutima o Martinju, novo rukovodstvo Udruge na čelu s predsjednikom Zlatkom Vukovićem odlučilo je vratiti. – Još 1932. godine pronašli smo zapis o Martinju koje je održano u Hotelu Grgin Dol. Mnogo godina nakon toga takva Martinja su održavana na ovom mjestu, požeški vinogradari su se više i često družili, nešto je to malo stalo, pa mi sada tu tradiciju vraćamo – istakao je Vuković. Tako su u Hotelu Grgin Dol organizirali Martinjsku svečanost, krštenje mošta i vinski bal, svečano druženje vinogradara, vinara i članova njihovih obitelji uz prijatelje.

Kako su za vinskog kuma odredili svog člana i poznatog vinskog kardinala Vladimira Bauera, vinski biskup bio je Boris Benčić, poznati voditelj i požeški amaterski kazališni glumac, koji ovu ulogu odlično odrađuje, uz ministrante Branka Smolića i Dinka Brusa. Vinski kum Bauer pokazao se zaista kao vrsni kum, s iskustvom, ali kao i „žedni kum“ koji je na kraju ceremonijala krštenja mošta naiskap popio pehar vina. Novo izabrani vinski kum dobio je i simbolički ključ svih vinskih podruma u požeškom vinogorju, jer jedna od obveza je i cijele godine obilazak vinskih podruma i dužna pažnja posvećena kvaliteti vina. Kontrola da li se vino ne radi uz pomoć kuma vodovoda i dodatka šećera iz ..., te da će vino biti najkvalitetnije, je također obveza vinskog kuma. Naravno i razigravati srca i duše, što se također vinski kum obećao. Uz ključ je dobio i Kumovnicu kao potvrdu kumovanju vina berbe 2019. godine.

Sve okupljene pozdravio je i požeški gradonačelnik Darko Puljašić, koji je pozdravio ovo vraćanje te tradicije proslave Martinja. – Oduvijek su značajnu ulogu u životu ovog grada imali požeški vinogradari i vinari. Za ovakve vinske balove nekada se tražila karta više, jer je bilo značajno biti tu i obilježiti Martinje s vinogradarima i vinarima. Želim vam da u svojoj nakani uspijete, a još više da od svoga rada kao vinogradari i vinari možete i dobro živjeti. Mukotrpan je rad cijele godine u vinogradima, težak put do dobrih vina, a sada ste konačno svoj mukotrpni trud spremili u bačve u svoje podrume i zaslužili ste da se družite i slavite. Konačni plod vašeg rada je kvalitetno požeško vino koje moramo dobro plasirati i prodati kroz jedan oblik turizma koji ovaj naš grad i njegova uprava potiču i razvijaju – istakao je gradonačelnik Puljašić i poželio više ovakvih druženja i obilježavanja vinskih blagdana.

Predsjednik Vuković uručio je i priznanja zaslužnim članovima Udruge, a u nastavku su uz mlade tamburaše TS Paori, dobru večeru poznate kuhinje Hotela Grgin Dol i vina iz vinskih požeških podruma, Martinje slavili do jutarnjih sati.