Ponedjeljak, 28 Listopad 2019 21:47

Vježba evakuacije i gašenja požara na zgradi Doma za starije u Velikoj i potraga za nestalom osobom

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

VELIKA - Služba civilne zaštite Požega, Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika, Javna vatrogasna postrojba Požeško-slavonske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Požega, Policijska uprava Požeško-slavonska i Hitna medicinska pomoć Požega proveli su združenu pokaznu vježbu civilne zaštite, evakuacije i gašenja požara na objektu Doma za starije i nemoćne osobe u Velikoj, uz prijetnju od proširenja požara, provedenu evakuacija štićenika i zaposlenika, te u konačnici potraga za nestalom osobom, štićenikom Doma za starije i nemoćne osobe u Velikoj.IMG 3634

Gašenje požara provedeno je vanjskom i unutarnjom navalom dva vatrogasna vozila i deset vatrogasaca na zgradu Doma i paviljon gdje su smješteni korisnici, starije i nemoćne osobe, svi štićenici i zaposlenici su evakuirani u sigurne prostore, što su sve provele združene vatrogasne snage. Dolaskom na mjesto intervencije utvrđuje se da se radi o unutarnjem požaru i jednoj osobi koja je ostala zarobljena u prostoriji.

Navalna grupa oprema se izolacijskim aparatima, dok vodna grupa postavlja cijevnu prugu. Navalna grupa tako opremljena ulazi u prostor i vrši gašenje požara i samom pretragom pronalazi unesrećenu osobu. Ozlijeđenu osobu vatrogasci su iznijeli iz zadimljene prostorije i predali djelatnicima Hitne medicinske službe koji su je uz pružanje pomoći transportirali u OŽB Požega. Pošto se jedan štićenik u tom hitnom djelovanju izgubio, angažiran je HGSS koji je uz pomoć letećeg drona i potražnog psa koji su uspjeli nestalu osobu locirati i spasiti u obližnjoj šumi.
Osnovni cilj ove pokazne vježbe u potpunosti je odrađen: uvježbavanje operativnih snaga civilne zaštite te drugih subjekata koji se mogu uključiti u sustav civilne zaštite, postizanje novih sposobnosti, te poticanje izgradnje integralnog sustava IMG 3642civilne zaštite, provjera efikasnosti postupaka utvrđenih standardnim operativnim postupcima za aktiviranje operativnih snaga civilne zaštite te drugih subjekata u slučaju nesreća ovakvog tipa, provjera koordinacije svih subjekata civilne zaštite u uvjetima većih nesreća, podizanje razine uvježbanosti i organiziranosti operativnih snaga civilne zaštite i imatelja skloništa osnovne namjene, predstavljanje funkcionalnosti i djelovanja ŽC 112 i njegove koordinativne uloge.

Vježbu su promatrali djelatnici Službe civilne zaštite Požega, pročelnik Područne službe 112 Slavko Marinac, Zapovjednik VZ Županije Josip Ugrin, načelnik općine Velika Vlado Boban i ravnateljica Doma u Velikoj Mirjana Novak, koji su se uvjerili u brzinu i sveobuhvatnost postupaka zaštite i spašavanja ljudskih života i materijalnih dobara svih žurnih službi.