Petak, 25 Listopad 2019 08:43

Sjećanje na velikane hrvatske agrikulture iz Požeške doline

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEŠKI OGRANAK MATICE HRVATSKE I VELEUČILIŠTE U POŽEGI ORGANIZIRALI STRUČNI SKUP -

VETOVO – Matica hrvatska Ogranak Požega u suradnji s Veleučilištem u Požegi organizirala je u prostoru predavaonice Vinske klijeti u Vetovu, Stručni skup pod nazivom „Sjećanje na velikane hrvatske agrikulture – Požeške doline“. Uz članove Matice hrvatske, studente i profesore Veleučilišta i ostale zainteresirane goste, nazočili su i Ivan Marohnić, Ivica Ajanović, Petar Živković i prof. dr. sc. Ivo Miljković koji su govorili o životu i radu naših velikana agrikulture, prije svega o dr. sc. Josipu Potočancu, Zdenku Turkoviću, Greti Pexider-Srića, barunici Turković, Stjepanu Koydlu, Ivanu Jambroviću i prof. dr. sc. Dubravki Premužić. Moderatorica stručnog skupa bila je dr. sc. Ljiljana Gašparec-Skočić, pročelnica Odjela za poljodjelstvo Matice hrvatske, a skup su pozdravili zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha i zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović.

Stručni skup otvorila je predsjednica požeškog Ogranka Ljiljana Marić koja je istakla: - Zahvaljujem se svima koji su pristali surađivati na ovom projektu ali i svima onima koji su se uključiti u projekt. Nažalost, obični građani ali i oni akademskog obrazovanja malo znaju o tome koliko je naših ljudi dalo doprinos razvoju znanosti, ne samo na hrvatskom nivou nego i na europskom i svjetskom. Posebno se malo zna za one koji su svoj doprinos dali razvoju poljoprivredne znanosti. Zato je ovaj projekt izuzetno vrijedan. Za nas, stanovnike Požeške doline gdje je poljoprivredna, inače jedna od najvažnijih gospodarskih područja čovječanstva jer bez hrane nema života. Ovaj projekt je posebno važan jer će on doprinijeti da se svi skupa bolje upoznamo s ljudima koji su dali svoj neprocjenjiv doprinos ne samo hrvatskoj nego i svjetskoj
poljoprivredi.

Predavanje na temu „Uloga Veleučilišta u Požegi u promociji vinogradarstva, vinarstva i voćarstva Požeške doline“ održao je mr. sc. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi, koji je svim sudionicima prezentirao i vinsku klijet s vinskim podrumom u kojemu studenti proizvode i njeguju svoje vino, te vodio i degustaciju veleučilišnih vina koja sve češće dobivaju i nagrade na vinskim ocjenjivanjima i natjecanjima proizvođača vina.