Utorak, 22 Listopad 2019 09:10

Održana 8. sjednica Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

Održana je 8. sjednica Koordinacije županijskih savjeta mladih Republike Hrvatske, od 18. do 20.10.2019. u Gradu Požegi, pod predsjedanjem Savjeta mladih Požeško-slavonske županije.

Koordinacija županijskih savjeta mladih okuplja sve županijske savjete mladih i Savjet mladih Grada Zagreba. Osmišljena je kao platforma za razmjenu prakse i kontinuirano informiranje županijskih savjeta mladih, zajedničku analizu prisutnih problema mladih te zagovaranje interesa mladih prema institucijama i tijelima vlasti. Predsjedavanje Koordinacijom rotacijski se izmjenjuje svakih 6 mjeseci, a uz predsjedavajuću županiju glavna tijela Koordinacije čine Glavni tajnik i Međunarodni tajnik koji se imenuju na jednogodišnji mandat te Tajnik za suradnju s Hrvatskom zajednicom županija koji se imenuje na dvogodišnji mandat.a9890e385e3991d4a934a6f9e908db80 3 XL

Svečanom otvorenju sjednice prisustvovao je državni tajnik u ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ivica Bošnjak, koji je nakon otvorenja ostao na radnom dijelu sjednice kako bi zajedno s prisutnim predstavnicima županijskih savjeta mladih raspravio probleme u praksi te ponudio odgovore i moguća buduća rješenja za njihovo rješavanje. Tijekom sjednice, prisutne je došao pozdraviti i župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević, koji je naglasio važnost i potrebu aktivnosti mladih i njihovog društvenog djelovanja u Hrvatskoj.

Na sjednici su prihvaćeni zapisnik sa prošle sjednice te izvješće dosadašnjih tajnika, a aktivno se pristupilo raspravi o unaprjeđenju rada savjeta mladih u različitim modelima – pod uvjetima postojećeg, ali i novog potencijalnog Zakona o savjetima mladih. Na sjednici je konferencijskim pozivom Mario Žuliček, ispred Udruge gradova Republike Hrvatske, predstavio zaključke ovogodišnje nacionalne konferencije savjeta mladih u Slavonskom Brodu te objasnio tri načina dobrih modela za efikasniji rad savjeta mladih. Konferencijskim pozivom se sjednici pridružila i Gloria Vitaly, predsjednica Youth Regional Networka, kao europske organizacije mladih koja na regionalnim razinama okuplja upravo predstavnike tijela mladih koji zagovaraju prava, potrebe i interese mladih. Županijskim savjetima mladih je tako predstavljen rad YRN-a te njegova dosadašnja postignuća na međunarodnoj razini.

U suradnji s Agencijom za mobilnost i programe EU, predstavnica Agencije, Petra Pekica, predstavila je rad Agencije, program Erasmus+ i posebno KA3 mjeru, pod koju spada strukturalni dijalog s mladima u vidu reformi javnih politika. Upravo savjeti mladih mogu iskoristiti ovu priliku te inicirati provođenje ovakvih projekata kako bi što više mladih imalo priliku izjasniti se i savjetovati donositelje odluka o potrebnim mjerama za poboljšanje statusa mladih u društvu.a9890e385e3991d4a934a6f9e908db80 4 XL

Na samome kraju sjednice, prisutni su predstavnici raspravljali o daljnjim koracima te je dogovoreno da će se, uz do sada provođene projekte, sustavno jačati proces informiranja i razmjene dobrih praksi. Donesena je i podrška Koordinacije aktivnosti radne skupine za pitanja mladih pri Hrvatskoj zajednici županija, kako bi se osnažili dijalog i suradnja na relaciji županija – savjet mladih. Također je dogovoreno da će savjeti mladih pokušati ujednačenim tempom dostaviti karte svojih županija s istaknutim gradovima i općinama gdje su konstituirani savjeti mladih.

Sljedeća sjednica Koordinacije je dogovorena za početak 2020. godine, kada će se održati i novi izbori za Glavnog tajnika te Međunarodnog tajnika Koordinacije.