Ponedjeljak, 27 Svibanj 2019 10:40

Tehničkoj školi više od pola milijuna kuna za novi projekt mobilnosti učenika

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA - Tehnička škola Požega uskoro će završiti provedbu projekta mobilnosti za 2018. godinu naziva „Unapređenje individualnih vještina za perspektivniju budućnost“. Službeni završetak projekta je 14.6.2019. do kada će se odraditi diseminacija i predaja završnog izvješća. U sklopu ovog projekta su provedene dvije mobilnosti učenika za zanimanja tehničar za računalstvo, tehničar za mehatroniku i računalni tehničar za strojarstvo. Ukupno 25 učenika Tehničke škole boravilo je po 14 dana u Bragi (Portugal) i Velenju (Republika Slovenija) na stručnoj praksi, a iskustvo koje su dobili je zaista neprocjenjivo i vjerujemo zapamćeno za cijeli život.

- Završavajući i pišući izvješća s prethodne mobilnosti stigli su nam rezultati natječaja nove. Ponosno možemo objaviti kako već 5.6.2019. započinjemo provedbu novoga projekta mobilnosti naziva “European practice for better future“. Projekt mobilnosti u potpunosti će financirati Agencija za mobilnost i programe Europske Unije, a vrijednost istoga je veća od pola milijuna kuna (71.488,00 €) – ističu Denis Smojvir i Martina Marjanović s Tehničke škole Požega.

U projektu “European practice for better future“ planirane su dvije mobilnosti, a istu će ostvariti ukupno 32 učenika i 4 nastavnika u pratnji. Novost u projektu je to što ćemo prvi puta dati priliku učenicima trogodišnjih zanimanja u zemljama Europske unije da steknu nova praktična znanja i kompetencije. Aktivnosti u novom projektu započinju 5.6.2019. predstavljanjem projekta učenicima, a nastavljaju se prijavom učenika i pripremnim aktivnostima u školi. Planirano je da se prva mobilnost u Portugalu ostvari od 13.10. do 26.10.2019., a druga od 22.03.2020. do 04.04.2020. u Sloveniji.

- Mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju ima izrazitu vrijednost u pomaganju učenicima da prošire svoje profesionalne i socijalne vještine, postanu otvoreniji te razviju sklonost inovacijama i poduzetnosti te osjećaj europskog građanstva. Ona je sredstvo za poboljšanje opće uspješnosti škola uključenih u takve prakse, što se postiže razvijanjem trajnih strategija internacionalizacije pri čemu se istodobno pomaže poduzećima da pronađu osobe s odgovarajućim vještinama koje su im potrebne za povećanje konkurentnosti – kažu Smojvir i Marjanović dodajući kako stručna praksa u inozemstvu ima veću dodanu vrijednost za učenike u smislu razvijanja njihovih vještina za određeni posao te još boljeg poznavanja stranog jezika, kulture i radnog okruženja, čime se povećava njihova zapošljivost.