Nedjelja, 31 Ožujak 2019 09:12

Pred društvom velika investicija u novi vatrogasni dom vrijedan 7,4 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

114. REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD BRESTOVAC - 

BRESTOVAC – Dobrovoljno vatrogasno društvo Brestovac je ujedno i stožerno društvo na području općine Brestovac, koje uspješno djeluje uz još četiri manja vatrogasna društva, na zaista velikom području zapadnog dijela Požeško-slavonske županije koje obuhvaća cijela općina. Vidi se to i po izvješću koje bilježi čak 111 intervencija u koje su vatrogasci utrošili 1.116 sati. Bilo je tu 8 požara otvorenog prostora, 4 intervencije u prometnim nesrećama, ali i puno intervencija u službi stanovništva, od ispumpavanja bunara, prijevoza vode u sušnom dijelu godine, intervencije na građevinama i raslinju i ostalim aktivnostima u zajednici.

Pohvale gostiju, načelnika Zdravka Mandića, predsjednika vijeća Tome Vrhovca, predsjednika VZŽ Željka Petrovića odnosile su se na odličan i vrijedan rad društva, no još više na veliki broj djece i vatrogasne mladeži koje imaju u svom društvu, preko 40 mladih. Posebno jer su sa djecom i mladima organizirane stalne vježbe i odlazak na brojna natjecanja s kojih su donosili i dobre rezultate. Mladi su boravili i u ljetnom vatrogasnom kampu u Fažani gdje su stjecali nova iskustva boravka i rada u većoj zajednici.

Po izvješću tajnika Dejana Gomerčića u prošloj godini društvo je nabavilo dosta osobne i skupne opreme za interventne vatrogasce, te opreme za vozila. Imali su i 6 radnih akcija na uređenju i pripremi sada starog vatrogasnog doma koji uskoro ide u rušenje i ovo je bila zadnja skupština u tom domu. Morali su svu opremu premjestiti na druge lokacije, jer nakon rušenja ide gradnja novog vatrogasnog doma, koja operativno djelovanje i intervencije ne smije usporavati.

Predsjednik društva Josip Ugrin istakao je i zahvalio se općini Brestovac koja je i prošle godine svojim vatrogascima osigurala i više sredstava od zakonskom minimuma financiranja. zapravo su im osigurali sva potrebna sredstva koja su se pokazala u radu potrebna, oko 150 tisuća kuna. Plan rada predviđa brojne aktivnosti, no svakako je i financijski dio i planirane aktivnosti usmjerene na izgradnju novog Vatrogasnog doma ukupne vrijednosti 7,4 milijuna kuna, koji će im donijeti bolje uvjete rada, posebno za profesionalnu jezgru i stalno dežurstvo VC Brestovac, bolje spremište za osobnu opremu i svakako dvostruko veću društvenu prostoriju, koju će koristiti i ostale udruge i općina Brestovac. Gradnja doma donosi niz nepoznanica, posebno kasnije u opremanju novog doma, no sve te probleme otklonio je načelnik općine Zdravko Mandić, istaknuvši da su to sve „slatki problemi“ i da će općina Brestovac uvijek u tim situacijama pomoći maksimalno.

Dodijeljena su priznanja zaslužnima i vatrogasna odlikovanja najzaslužnijima. Tako su Diplomu i vatrogasne brončane plamenice dobili Dario Kosanović i Mihovil Salopek, a Diplomu i vatrogasnu srebrnu plamenicu Ivan Salopek. Diplome i vatrogasne spomenice za 10 godina rada u društvu dobili su Ivan Fridrih, Tanja Bek i Mihovil Sulić. Za 20 godina rada diplomu i vatrogasnu spomenicu primili su Hrvoje Budić, Lovro Poletto i Darko Aleksić. Za 40 godina rada u društvu Diplomu i vatrogasnu spomenicu primio je Dragutin Blažičević.