Srijeda, 27 Ožujak 2019 12:05

Požega - Europa u malom

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

OŠ JULIJA KEMPFA DOMAĆIN JE 2. MOBILNOSTI U SKLOPU ERASMUS+ PROJEKTA "CULTURE AND WORK IN EUROPE" - 

POŽEGA - U Osnovnoj školi Julija Kempfa započeo je tjedan u kojem će se održati 2. mobilnost sudionika Erasmus+ projekta "Culture and work in Europe". Susret svih sudionika započeo je priredbom dobrodošlice u ponedjeljak, 25.ožujka i trajat će do 29.ožujka. U protekla dva dana sudionici su predstavili zemlje iz kojih dolaze. Središnja tema projekta bila je utvrditi kulturološke sličnosti i razlike među državama sudionicama projekta, utvrditi stanje na tržištu rada, razlike u traženim i cijenjenim zanimanjima u prošlosti i sadašnjosti.
Sudionici su ove ciljeve konkretizirali prezentirajući podatke iz svojih zemalja. Obzirom na to da u projektu, osim OŠ Julija Kempfa, sudjeluju i škole iz Italije, Njemačke i Slovačke (Istituto Comprensivo Giovanni XXIII. - Statte, Berufskolleg Rheydt-Mülfort für Wirtschaft und Verwaltung -Monchengladbach, Stredna priemyselna skola, Bzinska -Nove Mesto nad Vahom), bila je to prilika za bolje međusobno upoznavanje i učenje iz iskustava drugih.
- Osim prezentacija o starim obrtima iz prošlosti i zanimanjima budućnosti, o stopi nezaposlenosti u pojedinim državama, gostima smo predstavili i svoju povijest i kulturu kroz radionice izrade nakita s motivom glagoljice, tradicijskih dječjih igara i tradicionalnih hrvatskih jela te obilaskom grada Požege uz stručno vođenje – istaknula je Kornelija Sabljak, ravnateljica OŠ Julija Kempfa.

U danima koji su preostali do kraja tjedna, sudionici mobilnosti obići će slavonsku prijestolnicu Osijek, sudjelovat će u radionici izrade keramike u Baranji, posjetit će tvornicu Mate Rimca u sklopu obilaska glavnog hrvatskog grada, obići čuvenu đakovačku ergelu konja i Slavonski Brod i time zaključiti tjedan.
Od starih obrta i tradicijskih igara do najsuvremenijih tehnologija u samo tjedan dana!