Ponedjeljak, 22 Listopad 2018 11:43

Uz 128 prodajnih štandova i Grahijada s 80 ekipa

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

10. JUBILARNI SAJAM GRADA PAKRACA „SLAVONSKI BANOVAC“ -

PAKRAC - Održan je proteklog vikenda i 10. jubilarni Sajam „Slavonski banovac“ u Pakracu na kojemu je ove godine izlagalo i prodavalo rekordnih 128 štandova OPG-a obrtnika i malih poduzetnika. Uz sajam održana je 4. Grahijada, natjecanje u kuhanju najboljeg specijaliteta – graha. Ove godine i ovo natjecanje doživjelo je svoj rekord jer je grah kuhalo 80 ekipa iz Pakraca, Lipika ali i ostalih susjednih mjesta, te ekipe Udruženja obrtnika iz Kaštela, Požege, Stubice, Baranje, Bjelovara, Daruvara, Nove Gradiške, Garešnice, Novske, Jasenovca, Lipika i Pakraca i okolnih naselja. Uz Grahfest, Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika organizirao je i Gastro prezentaciju na kojoj su se s ponudom svoga kraja predstavili udruženja obrtnika iz Splita, Trogira, Kaštela, Zagreba, Vukovara, Siska, Petrinje, Gline, Karlovca, Slunja, Stubice, Požege, Vrbovskog, Garešnice, Krapinskih toplica i Novog Marofa. Udruženje obrtnika Pakrac-Lipik proslavilo je i 200 godina postojanja obrtničkog udruženja, a uz obljetnicu promovirana je i brošura o toj dugoj tradiciji obrtništva na ovim prostorima.

Prigodnim riječima obratio se na svečanosti i predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika Davor Lepka koji je uz riječi dobrodošlice dao naglasak na proslavu 200. godišnjice Udruženja, kao i njegovom sadašnjem radu. - Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika okuplja oko 160 obrta i taj broj raste iz kojeg se razloga nameće potreba dovršetka Obrtničkog doma koji se radovi planiraju dovršiti do 2020. godine. Na današnji sajam se odazvalo 16 obrtničkih udruženja iz cijele Hrvatske koja brojka zahtjeva, ali i drugi razlozi da sajam preraste u višednevnu manifestaciju jer bi time dodatno doprinio razvoju lokalnih obrta.

Uz brojne uzvanike, među kojima su između ostalih bili, Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, predsjednik Obrtničke komore Dragutin Ranogajec, zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Anto Bilobrk, direktor Županijske gospodarske komore Marko Dumančić, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika Davor Lepka, načelnik općine Dobretići (BiH) Ivo Čakarić i drugi dužnosnici.

Pozdravne riječi uputili su Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore, Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika, Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je posebno istakao da manifestacije poput “Slavonskog banovca” vraćaju inat i ponos Slavonaca s kojim nastavljaju izgrađivati našu prelijepu domovinu. Sajam je ocijenio odličnim, koji posebno doprinosi težnjama da se djeca školuju za obrtnička zanimanja i da se kontinentalna Hrvatska uvrsti na turističku kartu svijeta.

U kulturno-umjetničkog programu nastupili su izvođenjem himne Natea Perinović, Tamburaški sastav Osnovne glazbene škole Pakrac te skupine dječjeg vrtića i osnovne škole, kao i KUD Seljačka sloga iz Prekopakre. Posebno atraktivan dio sajma bio je srednjovjekovni program koji je tijekom cijelog dana bio upriličen na središnjem pakračkom trgu. Srednjovjekovni realiziran je zahvaljujući Redu vitezova Ružica grada iz Orahovice, Viteškom redu Svetog Nikole iz Varaždina te po prvi puta domaćim vitezovima Slavonskog banovca. Uz cjelodnevni prikazi predstavljanje srednjovjekovne opreme i oružja, maskirani vitezovi su zainteresirane posjetitelje poučavati mačevanju i borilačkim vještinama, a organiziran je bio i streličarski turnir. Središnji događaj je bio bitka za kovnicu novca, a program su obogatili i Karlovački bubnjari.

Posebnost ovogodišnjeg srednjovjekovnog programa na sajmu Slavonski banovac bila je Krčma „Kod veprove glave“ koju su specijalno za ovu prigodu osmislili, izgradili i instalirali članovi Povijesnog društva Pakrac i Lipik i prijatelji. Već od ranih jutarnjih sati u krčmi su se kuhala stara srednjovjekovna, gotovo zaboravljena jela, a organizirano je bilo i kuhanje srednjovjekovnog piva, zahvaljujući lokalnoj „Pivovari Slavonica“.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska