Petak, 31 Kolovoz 2018 09:00

Večernji program u nastavku donio Aurea jazz festival i koncerte Marka Tolje i Cubisma

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKI ČETVERODNEVNI AUREA FEST ZAPOČEO FESTIVALOM OBIČAJA I FOLKLORNOM POVORKOM KROZ GRAD -

OVOGODIŠNJI AUREA FEST ODRŽAVA SE NA UKUPNO DEVET MJESTA U GRADU

POŽEGA - Već tradicionalno požeški festivali, kako god se zvali, pa tako i ovaj sadašnji, četverodnevni Aurea fest Požega 2018. započeo je svečanim mimohodom ulicama grada od Željezničkog kolodvora Požega do Trga sv. Trojstva. Uz put pozdravili su ih građani Požege a oni su im veselo otpjevali po koju pjesmu. Uslijedilo je i svečano otvaranje ovogodišnjeg Aurea festa koji je se sastoji od desetak raznih festivala a ove godine dio tih festivala izvodi se na ukupno devet mjesta u gradu. Na taj način cijeli grad živi s svojim Aurea festom. Festivalska događanja na velikoj pozornici na trgu otvorio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić - Ovo je Slavonija - gizdava, prpošna i bogata. Volim cijelu Hrvatsku, ali nema veće ljepote na svijetu i vrjednijih ljudi od ovih, koji su i danas na najbolji mogući način pokazali tko smo i što smo. Svi koji ste nam došli u goste, uživajte s nama, s toplim srcem požeškim.

Na samom trgu slijedio je Aurea fest običaja i kulturne baštine, na kojemu se predstavilo osam lokalnih kulturno-umjetničkih društava, GKUD Požega, ZD KUD Rama Pleternica, HKUD Slavonija Jakšić, KUD Požeška dolina Požega, Češka beseda Bjeliševac, KUD Šijaci Biškupci, Matica slovačka Kukučin Kuntarić Jakšić, KUD Bektež, Požeške mažoretkinje, Povijesna postrojba Trenkovi panduri, Gradska straža Požega, Gradska glazba Trenkovi panduri, Konjogojstvene udruge iz Pleternice i Požege te udruge vinara i vinogradara iz Kutjeva i Požege. U Izboru najgizdavije Šokice sudjelovalo je osam djevojaka i snaša, a ove godine po ocjeni žirija najgizdavija je bila Sanela Bunikić iz KUD-a „Radinje“ iz Siča, odjevena u narodnu nošnju staru više od 120 godina. Ona je uz lentu osvojila i vrijedne nagrade sponzora koje joj je uručio požeški gradonačelnik Puljašić. Izabrane su i njene dvije pratilje, Valerija Sljepčević iz Prekopakre i Kristina Galešić iz Voćina kojima su lente i poklone uručili zamjenik gradonačelnika Mario Pilon i direktor prodaje Kutjeva d.d. Josip Vitez.

Na drugom po veličini požeškom Trgu sv. Terezije događalo se nekoliko festivala. Spomenimo pokušaj obaranja Guinnessovog rekorda u najmasovnijem izvođenju skladbe, za koju je izabrana „We will rock you“ grupe Queen u organizaciji Glazbene udruge Nota. Bilo je tu nekoliko dječjih predstava, radionica s igrama za djecu, ali i Dječji festival s izlučnim natjecanjima za Super glas. U parku Pod gradom održan je prvi Art park. U pješačkoj zoni koju čine Cehovska, Florijanova i Lermanova ulica cjelodnevna je ponudu na štandovima, rukotvorina, domaćih proizvoda hrane i pića OPG-a Požeštine, posebna ponuda vinara Vino grad, ali i nastup uličnih zabavljača i nagradne igre. Sve posjetitelje u pješačkoj zoni tijekom večeri zabavljao je Tamburaški sastav Arteški bunar.

Prostor južnog dijela bivšeg atletskog stadiona, koji je još jedino ostao nakon rušenja, ponovno je sinoć vraćen u život, četvrtim po redu Aurea jazz festom. Veliki Big Band Požega privukao je već tradicionalno brojnu publiku, a Marko Tolja još jednom pokazao ljepotu svoga glasa u swing i jazz izvedbama. U drugom dijelu afro-kubanskim ritovima posjetitelje je rasplesala grupa Cubismo.

Pred ponoć je u Platinum IN-u započeo Aurea fest elektronske glazbe, na kojemu su nastupili domaćin DJ Topa te house senzacija PEZNT i DJ Pintha Indahouse.