Srijeda, 23 Svibanj 2018 14:55

„Sat istine“ prošlo tisuće učenika osnovnih i srednjih škola

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

10. GODINA PROJEKTA UDRUGE DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA GRADA POŽEGA -

POŽEGA - Projekt „Sat istine“ iza sebe ima deset godina provođenja i tisuće učenika osnovnih i srednjih škola koji su ga pohađali. To je projekt koji je inicirala i pokrenula Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Požege, a govori direktno upravo o Domovinskom ratu na području Požeštine s osvrtom na događanja u RH. „Sat istine“ dobio je suglasnost i licencu Ministarstva prosvjete i Agencije za školstvo kao projekt koji je Krešimir PavelićUmirovljeni brigadir HV Krešimir Pavelićprilagođen učenicima. Deset godina projekt se za požeške osnovne škole provodi na Požeškoj gori, brdu Sokolovac koje je i povijesno važno za Požegu, od bitke s Osmanlijama do Domovinskog rata. Cijeli projekt provodi se na volonterskoj ulozi članova udruge UDVDR grada Požega.

- Prije deset godina pokrenuli smo pilot projekt u OŠ Dobriše Cesarića Požega. Tada smo bili prvi u Hrvatskoj a nažalost i danas smo jedini u tom projektu na ovom obimu, da izađemo iz škole van. Projekt smo u međuvremenu proširili na sve osnovne i srednje škole u Požeško-slavonskoj županiji, a ove godine pridružile su nam se i Osnovka katolička škola i Katolička gimnazija. Ono što nosi ovaj cijeli projekt je ovaj dio koji se održava na Sokolovcu, gdje djeca grada Požege, osmoškolci, imaju jedan oblik terenske nastave pod vojničkim šatorom. Od prvog dana projekt je podupirao grad Požega, a pridružila mu se i Požeško-slavonska županija na čemu im ja zahvaljujem – istakao je umirovljeni brigadir HV Krešimir Pavelić, predsjednik UDVDR, te dodao – Hvala im što su prepoznali ovu mogućnost da djecu izvedemo van, da im na mjestu s najljepšim pogledom na cijelu Požešku dolinu pokažemo što je to Domovinski rat, da se ne zaboravi, da oni nakon osmog razreda ipak upoznaju ratna zbivanja u njihovoj užoj domovini.IMG 7959

Učenicima se obratio i viši savjetnik za povijest Agencije za odgoj i obrazovanje Ministarstva prosvjete Franjo Čičak i dao podršku udruzi na njenoj ustrajnosti i radu za sve učenike. Predavanje uz kombinaciju audio vizualnih dokumenata, fotografija i video zapisa držao je svih ovih godina umirovljeni bojnik Mario Kalan.

Darko Puljašić gradonačelnik PožegeDarko Puljašić, gradonačelnik grada Požege- Ovi ljudi, dragovoljci Domovinskog rata i veterani, svi koji danas pričaju o Domovinskom ratu govore ono što je bilo. No nešto što se uvijek može ponoviti ako ne pazimo na svoju mladost, jer znamo što se danas dešava u svijetu. Na nama i vama je da je očuvamo, da bude još ljepša, da učimo od ljudi koji su imali dovoljno hrabrosti biti na pravom mjestu kada je trebalo. Grad Požega će uvijek biti na tragu Domovinskog rata i pomoći održavanje ovakvih projekata – rekao je požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Na prvom ciklusu predavanja sudjelovali su učenici OŠ Julije Kempfa i Katoličke osnovne škole, a u drugom turnusu učenici OŠ Antuna Kanižlića i OŠ Dobriše Cesarića. Organizatori su na kraju predavanja za sve učenike priredili ukusan vojnički grah.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska