Petak, 18 Svibanj 2018 09:24

Požeška 38. Kulenijada se promovirala kao Najstarija hrvatska kulenijada

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

17. KULINIJADA U BARANJSKOM JAGODNJAKU PRIVUKLA 123 UZORKA NA OCJENJIVANJU -

JAGODNJAK / BARANJA – Delegacija Turističke zajednice grada Požege, grad Požega, Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika požeško-slavonska boravili su u ovoj po kulenu poznatoj baranjskoj općini Jagodnjaku. Tamo se održavala 17. po redu kulenijada koja se zadnjih godina profilirala kao kulenijada sa najvećim brojem uzoraka, zadnjih godina uvijek preko stotinu uzoraka, a ove godine na natjecanje je prispjelo 123 uzorka. U svakom slučaju ova baranjska sela u gotovo svakoj seoskoj kući proizvode kulen, a na samom ulazu u naselje stoji i tabla „Dobro došli u selo kulina“.

Delegacija iz Požege uspješno je promovirala 38. Kulenijadu u Požegi kao Najstariju hrvatsku kulenijadu koja će se održati dva dana 28. i 29. lipnja. Ovogodišnja 38. po redu imat će znatno više aktivnosti, kako za same kulenare i na natjecanju, a tako i za građane Požege. Uručene su pozivnice brojnim natjecateljima u jagodnjaku te obavljen razgovor sa svim kulenarima. Mnogi od njih, posebice veći proizvođači izrazili su želju da dođu na ovu prvu u Hrvatskoj i najstariju hrvatsku kulenijadu sa svojim uzorcima kulena na natjecanje.

Iako su u Jagodnjaku imali čak 123 uzorka, prosudbena komisija dodijelila je samo 14 zlatnih medalja, jer je kako su pokazali uzorci kada su razrezani, ovo ipak bila jedna od težih godina za proizvođače. Blaga zima s puno oscilacija u temperaturi ipak je pokazala sve probleme u fermentaciji, brojni proizvođači su to pokušavali kompenzirati s više dimljenja, no dobili su kontraefekt i previše dimljene kulene. Taj efekt se već primijetio na Festivalu kulenove seke početkom ožujka u Velikoj kada su iz prosudbene komisije proizvođačima istakli da su previše dimili svoje kulenove seke. 

Šampionskim kulen u Jagodnjaku proglašen je vrlo mladog proizvođača iz Otoka, Marka Spajića koji nastavlja put proizvodnje kulena na djedovom i očevom putu. Iako su do sada proizvodili manje količine, Marko razmišlja da se malo više posveti proizvodnji suhomesnatih proizvoda i posebno kulena. kako je slijedeći tjedan Kulenijada u otoku, nada se da će i na svom terenu osvojiti koje odličje.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska