Subota, 20 Siječanj 2018 21:20

Tradicionalno Vincelovo po 11. puta u Vinariji obitelji Markota na pleterničkom vinogorju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

PLETERNICA – Nezaobilazna proslava Vincelova u pleterničkom vinogorju, svakako je ona koja se ove godine po  11. puta održala u Vinariji Markota, velike pleterničke obitelji, koja je cijela uključena u vinski biznis. Posebno je vrijedno što su ovaj vinski posao prihvatila i druga generacija obitelji Marko, koji su se u međuvremenu i fakultetski obrazovali za vinogradarstvo i vinarstvo. Vina Markota u svakom slučaju su dobar primjer kako u jedan posao krenuti stručno, od samih početaka krenuli su koristeći struku za svaki poslovni potez. Danas imaju vinograde na 34 ha, na dva povijesno poznata vinska lokaliteta, Starcu iznad Pleternice i Klikunu, sa kojega su se vina vozila i do bečkog dvora.

 - Uglavnom je to 80 posto bijelog sortimenta, a 20 posto tamnog sortimenta. Tvrtka ima 7 stalno zaposlenih djelatnika, a tijekom sezonskih radova, orezivanja, tretiranja i zaštite, te posebno berbi, imamo i do 40 sezonskih djelatnika. Nismo još dosegli maksimalnu proizvodnju, jer su nam neki nasadi tek petu godinu u rodu, ali i zbog toga što smo imali dvije prilično loše godine. Bilo je tu mraza, kasnog snijega na mladim pupovima, a ova prošla je bila uz tuču i jako sušna godina. Urodi su bili količinski znatno slabiji, no kvaliteta grožđa je bila izuzetna, pa od ovog mladog vina očekujemo isključivo vrhunska vina – istakao je Marinko Markota koji je s bratom Slobodanom pokrenuo ovu vinsku priču i sadnju novih vinograda na potpuno zapuštenim lokacijama koje su u prošlim stoljećima bile poznate vinogradarske lokacije. Zadovoljan je što su njegova djeca, prihvatila tu vinsku priču, završila potrebne stručne fakultete, te zajedno sa svojim suprugama danas rade u tvrtki i preuzimaju dalje vođenje vinskog biznisa. Obitelji Markota u Hrvatskoj i susjednim državama poznate su i u drugim poslovima, a najpoznatija im je tvrtka Alka koja djeluje u nekoliko država. Članovi obitelji Markota u pleterničkom kraju su kroz vinograde i vinski podrum, veliko distribucijsko skladište Alce, poslovne zgrade u centru Pleternice, kupnju starog spahijskog podruma iz vremena baruna Trenka koji će postati turistički dio vinskog biznisa, uložili oko 10 milijuna eura, čime obitelj vraća pleterničkom kraju ono što su dobili dok su odrastali i stvarali se kao ljudi.

Na Vincelovu kod obitelji Markota okupljaju se uglavnom poslovni partneri i prijatelji, a potporu mu uvijek daje i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i saborski zastupnik Franjo Lucić. Uvijek za kumove biraju neka poznata imena iz gospodarstva, sporta, umjetnosti, pa je ove godine ta čast pripala poznatom zagrebačkom poduzetniku Zoranu Ćoriću i ekonomisti koji je poznat i kao povjesničar Tihomiru Mikuliću. Svake godine i akademski slikar Darko Škoda izradi jednu sliku iz života obitelji Markota ili pleterničkog kraja, koju pokloni za njihovu vinoteku, a ove godine to je bila slika stare brane na rijeci Orljavi, vedute koja je uvijek vezana uz Pleternicu.

Simbolični vinograd ispred vinskog podruma blagoslovio je pleternički župnik Antun Čorković, kumovi i članovi obitelji zarezali su trsove bogato okićene slavonskim suhomesnatim delicijama. Blagoslovljeno je i staro raspelo, više od sto godina, kojega je poklonio poznati zagrebački odvjetnik porijeklom iz Pleternice, Đuro Maurman. Raspelo će krasiti zidove kapelice u vinogradu na Starcu. Orezivanje su u svečanim uniformama popratili i pripadnici Građanske straže grada Požege, uz vesele zvuke tamburice TS Tamburix, zagrebački tamburaški sastav kojemu članovi rade ili studiraju u Zagrebu i vuku korijene iz Požeštine.