Utorak, 12 Prosinac 2017 09:42

Otvorena izložba Slavonija u Sloveniji u Mariboru

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

UDRUGE DJECE BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA PAKRAC – LIPIK -

MARIBOR - Kao nastavak suradnje Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac – Lipik i Hrvatskog kulturnog društva u Mariboru organizirana je izložba i predavanje pod nazivom: „Slavonija u Sloveniji“.

Nakon prošlogodišnje izložbe fotografija Pakraca i Lipika kojima su prikazane posljedice agresije na gradove tijekom Domovinskog rata, tema ovogodišnje izložbe bila je povijest Pakraca i novac slavonski banovac.

Na otvorenju izložbe predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Marko Mandir pozdravio je prisutne te pohvalio suradnju društva i Udruge. Predsjednik Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac – Lipik Tomislav Novinc zahvalio se domaćinima na nastavku suradnje i na srdačnoj dobrodošlici. Članovi Udruge Krešimir Novinc i Ivana Farkaš proveli su posjetitelje kroz povijest i sadašnjost Pakraca zanimljivim predavanjem. Nakon otvorenja izložbe nastavljeno je druženje u prostorijama Društva.

- Kroz prezentaciju kronologije postanka i razvitka Pakraca posjetitelje smo upoznali s bogatom povijesti grada, prvom kovnicom novca i slavonskim banovcem, ali i sadašnjim izgledom i turističkom ponudom Pakraca. Uz prezentaciju na otvorenju postav izložbe čini 30 fotografija i nekoliko plakata s tekstom koji će biti na raspolaganju zainteresiranim posjetiteljima u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva u Mariboru – rekao je Novinc.

Projekt je potpomognut sredstvima Split parking d.o.o. – a i Grada Pakraca. Izložba je organizirana zajedničkom suradnjom s Muzejom grada Pakraca i Turističkom zajednicom grada Pakraca.