Srijeda, 01 Studeni 2017 09:47

Obnovom omogućena ušteda energije od 66% i prelazak u „B“ energetski razred

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ZAVRŠEN PROJEKT ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE ĐAČKOG DOMA POŽEGA -

POŽEGA - Đački dom Požega je u suradnji s Požeško-slavonskom županijom i Regionalnom razvojnom agencijom Požeško-slavonske županije – PANORA d.o.o., nakon velikih izazova u formiranju i prilikom same prijave projektnog prijedloga, uspješno prijavio projektni prijedlog te je dana 21. lipnja 2016. godine ravnatelj Đačkog doma Josip Matuha zajedno s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava ukupna vrijednost projekta iznosi do 1.476.300,00 kn, od čega Europski fond za regionalni razvoj posredstvom Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja sudjeluje sa 30% prihvatljivih troškova, odnosno do 440.302,50 kn, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje sa 40% prihvatljivih troškova, odnosno do 587.070,00 kn, dok ostatak financira Požeško-slavonska županija, kao osnivač Đačkog doma, u ukupnom iznosu do 448.927,50 kn. Prijavom na natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, osigurana su sredstva vlastitog dijela financiranja u iznosu do: 352.242,00 kn.

Prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava projekt je podijeljen na 4 logička elementa: element Energetska obnova zgrade Đačkog doma u Požegi, kojim su obuhvaćeni građevinski radovi na povećanju energetske učinkovitosti, element tehničke pomoći u kojem su uključeni stručni nadzor građenja te provedba energetskog pregleda i izrada energetskog certifikata, element promidžbe i vidljivosti te element upravljanja projektom i administracije.

Nakon izvedbe građevinskih radova proveden je energetski pregled zgrade i izgrađen je energetski certifikat te su dobivena ušteda od 66,32% prosječne energije za grijanje/hlađenje u obnovljenoj zgradi te 66,33% doprinosa smanjenju potrošnje energije, što je za 5,5% bolji rezultat nego što je bilo planirano na početku projekta. Financijska ušteda usmjerit će se na djelatnost obrazovanja te na ljudske potencijale. Zgrada je iz energetskog razreda „D“ prešla u energetski razred „B“.

Završnoj konferenciji nazočili su ravnatelji svih srednjih škola Požeško-slavonske županije, pročelnica odjela za društvene djelatnosti dr. sc. Vesna Vlašić, ravnateljica RRA Panora Senka Horvat, zamjenik župana za društvene djelatnosti Vedran Neferović i pomoćnik ministrice Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova mr. sc. Davor Huška. On je istakao dobro povlačenje sredstava EU fondova za školske objekte u Požeško-slavonskoj županiji, ali i pozvao ravnatelje i vlasnike ostalih javnih zgrada da se prijave na nove natječaje za obnovu i energetsku učinkovitost. Pri tome je istakao dobre rezultate koje postiže Panora, te uputio ravnatelje škola da se obrate Panori koja je najsigurniji i najbrži put do EU sredstava i Ministarstva regionalnog razvoja i EU Fondova koji sve projekte podupire dodatnim sredstvima.

osnovni elementi vidljivost