Četvrtak, 19 Listopad 2017 10:02

Brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

AKCIJA U SURADNJI S MEĐUNARODNOM MREŽOM PROMETNIH POLICIJA - TISPOL-om -

POŽEGA – Na području cijele Hrvatske policijski službenici provodili su 24-satni nadzor brzine kretanja vozila. Akcija se provodila u suradnji s TISPOL-om, mrežom prometnih policija Europe u srijedu od 06,00 sati do četvrtka, danas, 06,00 sati. Cilj akcije bio je represivno IMG 6981djelovati i preventivno na sve sudionike u prometu u što smo se mogli uvjeriti dok smo bili prisutni s jednom od policijskih ophodnji koji su nadzor provodili kod požeške opće bolnice u Osječkoj ulici.

Prema riječima glasnogovornice Policijske uprave požeško-slavonske Ivane Radić akcija se provodila na više lokacija u naseljenom i izvan naseljenim mjestima koje su mogli sami građani predlagati.

- Brzina je najčešći uzročnik prometnih nesreća, često onih s najtežim posljedicama. Tako je u osam mjeseci 2017. godine, od ukupno 216 poginulih osoba u prometnim nesrećama njih 81, odnosno 37,5% poginulo zbog nepropisne i neprilagođene brzine. Više 3.900 prometnih prekršaja u prvih devet mjeseci ove godine, upravo je vezano za nedozvoljenu brzinu koja je IMG 6985najčešća okolnost koja prethodi prometnim nesrećama i to u gotovo 18%. Današnja akcija provodi se na razini cijele Hrvatske, a pri tom su nam pomagači građani koji su nam predložili lokacije za nadzor brzine. Nadamo se da će i ova akcija biti uspješna, a građane i nadalje pozivamo da nam dostavljaju lokacije na kojima žele nadzor brzine – rekla je Ivana Radić glasnogovornica PU požeško-slavonske.

U zakonu je uz novčane kazne za nedozvoljenu brzinu propisana i moguća kazna zatvora do 60 dana. Stoga vozači oprez i poštujte prometne znakove.

Rezultati 24-satne akcije
Po uzoru na TISPOL-ovu akciju, od 06,00 sati 18. listopada do 06,00 sati 19. listopada ove godine na području svih Policijskih uprava proveo se kontinuirani 24-satni nadzor brzine IMG 7003kretanja vozila. Cilj akcije je bilo osim represivnog, djelovati i preventivno na sve vozače. Na području PU požeško-slavonske tijekom akcije utvrđeno je ukupno 71 prekršaj od kojih se 51 prekršaj odnosio na ciljane prekršaje brzine.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska