Srijeda, 18 Prosinac 2013 15:25

Najavljena akcija Mir i dobro

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

TISKOVNA KONFERENCIJA POLICIJSKE UPRAVE ŽUPANIJE -

POŽEGA – U cilju veselije, ljepše i svečanije proslave blagdana, kao i ranijih godina Policijska uprava Požeško-slavonska provodi akciju „Mir i dobro“. provedbom ove akcije želja im je povećati opću sigurnost građana te postići zadovoljavajuću razinu javnog reda i mira.

Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava. Blagdani se mogu i drugačije proslaviti poručuju iz PU, te upozoravaju roditelje da se svako peto upotrijebljeno ubojno sredstvo ne aktivira odmah, da upozore djecu da se ne igraju s nepoznatim predmetima, da obrate pozornost gdje se djeca igraju i što nose u školskim torbama, da li posjeduju petarde.

Pirotehničke igračke, bengalske šibice, konfeti bombice, žabice, mini raketice, fontane i vulkani te male petarde, znači pirotehnika 1. razreda, mogu se prodavati u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, ali samo osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnika 2. i 3. razreda u koju spadaju petarde, topovski pucnji, benmgalske baklje, vatrometi, rakete i boksevi mogu se prodavati samo u prodavaonicama oružja i streljiva i prodavaonicama koje imaju posebna dopuštenja od 15. prosinca do 1. siječnja, ali isključivo osobama starijim od 18 godina. Ova sredstva ne smiju se upotrebljavati u zatvorenim prostorima, na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba i izvan vremena dozvoljene prodaje, dakle od 15. prosinca do 01. siječnja. Za kršenje zakona zapriječene su novčane kazne i kazne zatvora.