Srijeda, 17 Siječanj 2024 17:09

ANALIZA NESREĆE NA A2 KOD ZAPREŠIĆA - ‘Nema tragova kočenja’ ne znači da vozač Audija TT nije kočio

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Na snimkama nadzornih kamera vidjelo se da je vozač vozio brže od 200 km/h, a udarac u razdjelni betonski portal bio je brzinom od oko 90 km/h. Dakle, kočio je, ali zbog vlažne ceste odmah se uključio ABS, pa nije bilo struganja uslijed blokiranja kotača, a blage tragove brzo su izbrisale nove nakupine vlage  -

‘Vozio 230 km/h i bez kočenja se zabio u naplatne kućice’ – pisalo je u prvim izvješćima nakon što se jutros oko 5:40 20-godišnjak Audijem TT zabio u naplatne kućice na Autocesti A2 kod Zaprešića.

To ne odgovara stanju nakon prometne nesreće, jer bi poprište tada bilo kao da je pala bomba, automobil bi bio uništen i raskomadan do neprepoznatljivosti, oštećenja infrastrukture na autocesti bila bi znatno veća, a posljedica, možda i na djelatnike na naplatnim kućicama bile bi daleko teže.

Stupanj deformacije karoserije Audija TT, unatoč uništenju prednjeg dijela, što je ublažilo udar, i očuvan konstrukcijski okvir automobila, ‘zaštitni kavez’, ukazuju da je udar u masivni betonski portal bio brzinom oko 90 km/h.

Kako se po snimkama i mjernim uređajima utvrdilo da je, krajnje neodgovorni 20-godišnjak dionicom pred naplatnim kućicama projurio brzinom, navodno, 230 km/h, logično je da je kočio. Sigurno prethodno nije vozio brzinom 90 km/h.

Zašto je onda procurila informacija da nema tragova kočenja, iza čega je uslijedila ‘stručna analiza’ da vozač nije kočio. Prvo, tragova kočenja je bilo, ali su oni, na vlažnoj cesti bili blagi i slabo uočljivi, a potom su nestali pod novim nakupinama vlage na asfaltu.

Naime, vozač je kočio, ali zbog vlage se odmah uključio ABS, sustav za sprječavanje blokiranja kotača pri kočenju, zbog čega ostaju minimalni ili nikakvi tragovi na kolniku, a zaustavni put se produžava razmjerno postizivoj sili trenja između gume i hladnog asfalta.

Vozač je uspio brzinu smanjiti na 90 km/h, kojom je udario u betonski portal, a poginuo je u vrlo sigurnom automobilu, jer vjerojatno nije bio vezan. Blage tragove kočenja, bez crnih traka kakve nastaju na suhom asfaltu, do dolaska ekipe za očevid izbrisale su nove naslage vlage.

Autor: prometni stručnjak dr. sc. Željko Marušić