Ponedjeljak, 21 Listopad 2019 11:24

Iz policijske bilježnice

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Dvije krađe

U subotu, 19. listopada 2019., u poslijepodnevnim satima, u mjestu Jakšić, u Ulici Stjepana Radića, nepoznati počinitelj (ili više njih) je iz dvorišne prostorije otuđio motornu pilu u vlasništvu 61-godišnjaka.
U nedjelju, 20. listopada 2019., policijskim službenicima je prijavila 45-godišnjakinja da je u noći s petka na subotu, 18./19. listopada, u mjestu Dervišaga, u vikendici, nepoznati počinitelj (ili više njih), njenoj 16-godišnjoj kćerki otuđio mobitel marke „iPhone“.
Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljima protiv kojih slijedi kaznena prijava.

Narušavali javni red i mir

U nedjelju, 20. listopada 2019., oko 19.10 sati, u Jakšiću, u Kolodvorskoj ulici, u dvorištu, došlo je do verbalnog sukoba između sedam osoba, nakon čega su se tjelesno sukobile 37-godišnjakinja i 46-godišnjakinja. 37-godišnjakinja je također tjelesno napala dvije ženske osobe starosti 14 i 22 godine. Protiv svih počinitelja slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz čl. 13. (tuča, vika i galama), dok protiv 37-godišnjakinje slijedi optužni prijedlog iz čl. 6. (naročito drsko ponašanje) iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. 

Požari

U petak, 18. listopada 2019., oko 14.30 sati, u Kutjevu, u Ulici Vinkomir, 61-godišnjak je spaljivao strnište na poljoprivrednoj površini prilikom čega nije poduzeo sve odgovarajuće preventivne mjere da se vatra ne proširi na druge površine uslijed čega je došlo do nekontroliranog širenja vatre koja je prešla na drugu poljoprivrednu površinu gdje je izgorjela suha trava. Protiv 61-godišnjaka slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara.
Istoga dana, oko 16 sati, u mjestu Velika, na neutvrđeni način je došlo do požara na otvorenom prostoru prilikom čega je izgorjela suha trava i nisko raslinje.

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

U petak, 18. listopada 2019., oko 14 sati, u Požegi, na raskrižju ulica Osječka i Šokačka, 80-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom marke „Fiat“, požeških registarskih oznaka, dolaskom do raskrižja nije propustio sva vozila koja se kreću cestom s prednošću prolaska, uslijed čega je u bočnu stranu njegovog automobila udario osobni automobil marke „Volkswagen“, požeških registarskih oznaka, kojim je upravljao 21-godišni vozač i koji se kretao cestom s prednošću prolaska. U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđena 71-godišnja putnica iz „Fiata“ i 80-godišnji vozač protiv kojeg slijedi prekršajni nalog zbog nepoštivanja prednosti prolaska i prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, dok protiv 21-godišnjaka slijedi prekršajni nalog zbog nepropisne brzine.
U subotu, 19. listopada 2019., oko 6.55 sati, u Požegi, u Ulici Dragutina Lermana, 20-godišnji vozač koji je za vrijeme dok kod sebe nije imao vozačku dozvolu i pod utjecajem alkohola u organizmu u koncentraciji od 1,26 promila upravljao motociklom marke „Yamaha“, požeških registarskih oznaka, uslijed neprilagođene brzine izgubio je nadzor nad vozilom prilikom čega je došlo do zanošenja motocikla i pada vozača te udara motocikla u stup javne rasvjete u vlasništvu Grada Požege. U prometnoj nesreći vozač je lakše ozlijeđen i protiv njega slijedi prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama (vožnja neprilagođenom brzinom, vožnja pod utjecajem alkohola, nepoštivanje prometnog znaka i neimanje vozačke dozvole kod sebe).
Istoga dana, oko 13.15 sati, u Požegi, na raskrižju ulica Stjepana Radića i Cvjetne, 55-godišnja vozačica osobnog automobila marke „Mercedes“, požeških registarskih oznaka, dolaskom do raskrižja je prošla pored vidno postavljenog prometnog znaka „obavezno zaustavljanje“ te je tom prilikom oduzela prednost prolaska 37-godišnjoj vozačici koja je upravljala osobnim automobilom marke „Peugeot“, požeških registarskih oznaka. Nakon sudara je došlo do zanošenja i izlijetanja „Peugeota“ van kolnika i udara u zid kuće. U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđena 37-godišnjakinja, a protiv 55-godišnjakinje slijedi prekršajni nalog poradi počinjenog prekršaja nepoštivanja prednosti prolaska.
Također u subotu, oko 14.15 sati, u mjestu Velika, u Ulici dr. Franje Tuđmana, 20-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom marke „Opel“, požeških registarskih oznaka, uslijed neprilagođene brzine izgubio je nadzor nad vozilom te udario u drvo, a potom u metalnu ogradu u vlasništvu 63-godišnakinje nakon čega je došlo do rotiranja vozila i prevrtanja na krov. Protiv vozača slijedi prekršajni nalog zbog poradi počinjenog prekršaja vožnje neprilagođenom brzinom.
Tijekom proteklog vikenda na području PU požeško-slavonske dogodile su se tri prometne nesreće s materijalnom štetom, u mjestima Mihaljevci i Vidovci te u Požegi u Primorskoj ulici, dok četiri bijega bilježimo u Požegi u Industrijskoj ulici i na Trgu Svetog Trojstva, u Pakracu na Trgu pape Ivana Pavla II te u Industrijskoj ulici u Velikoj.

Ugrožavao promet

U nedjelju, 20. listopada 2019., oko 3.25 sati, u Požegi, u Primorskoj ulici, prilikom kontrole prometa zatečen je 22-godišnji višestruki počinitelj prometnih prekršaja koji je prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola od 0,86 promila upravljao osobnim automobilom marke „Fiat“, požeških registarskih oznaka. Budući da je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja smješten je u posebnu prostoriju policije te priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Požegi gdje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 3.000,00 kuna, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od 24 mjeseca i kazna zatvora u trajanju od 60 dana, a koja se neće izvršiti ako u periodu od šest mjeseci ne počini novi takav prekršaj (uvjetna osuda).

Rezultati akcije u prometu

Kako je bilo najavljeno i protekli vikend, s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti cestovnog prometa, provedene su mjere pojačanog nadzora prometa, posebice usmjerene na tzv. 'četiri glavne ubojice u prometu' (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel). Tijekom provođenja aktivnosti na području PU požeško-slavonske, utvrđeno je ukupno 39 prekršaja, od čega se ističe 14 prekršaja nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja i sedam prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.
U nadzoru prometa tijekom vikenda zatečena su dva vozača ponavljača prekršaja. Najveća izmjerena koncentracija alkohola kod vozača iznosila je 1,44 promila, dok je najveća utvrđena brzina kretanja bila 99 km/h i koja je izmjerena kod 25-godišnjeg vozača osobnog automobila, koji je zatečen prilikom kontrole prometa u subotu, 19. listopada, oko 21.50 sati, u mjestu Novo Selo, u Ulici Hrvatskih dragovoljaca. Protiv vozača slijedi prekršajni nalog, a predviđena novčana kazna za navedeni prekršaj iznosi od 3.000,00 do 7.000,00 kuna.