Ponedjeljak, 13 Svibanj 2019 11:32

Ukupno pet prometnih nesreća proteklog vikenda

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Provale u trgovačke radnje i ugostiteljski objekt

U noći sa nedjelje na ponedjeljak 12./13. svibnja 2019., nepoznati počinitelj ili više njih provalo je u trgovačke radnje u Velikoj i u ulici Dubrovačkoj u Požegi, te u ugostiteljski objekt u Biškupcima. Tijekom dana bit će obavljeni očevidi, te slijedi daljnje kriminalističko istraživanje s ciljem pronalaska počinitelja protiv kojih slijedi kaznena prijava.

Narušavali javni red i mir u Pakracu

U nedjelju, 12. svibnja 2019., oko 3.50 sati, u ulici Bolničkoj u Pakracu, 43-godišnjak pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,31 promila, narušavao je javni red i mir na način da je tjelesno napao 19-godišnjakinju, zadavši joj jedan udarac, a koja je također bila pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,32 promila, nakon čega se u sukob uključila 23-godišnjakinja, koja je također bila pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,27 promila i tjelesno napala 43-godišnjaka zadavši mu jedan udarac.

43-godišnjak je smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a kako je kod njega pronađeno i hladno oružju (tzv. bokser), protiv njega slijedi optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, dok protiv 23-godišnjakinje slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Ukupno pet nesreća, po jedan lakše i teže ozlijeđeni u prometnim nesrećama

IMG 4222U petak 10. svibnja 2019., oko 17.20 sati u mjestu Gradac, 19-godišnji vozač koji je pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,71 promila upravljao osobnim automobilom marke „Peugeot“ požeških registarskih oznaka, zbog neprilagođene brzine vozilom je sletio s kolnika u putni kanal, a potom i u lokalni vodotok-potok, pri čemu je lakše ozlijeđen 20-godišnji putnik koji je s vozačem bio u vozilu. 19-godišnji vozač je smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva i protiv njega slijedi prekršajni nalog zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i izazivanja prometne nesreće zbog neprilagođene brzine kretanja.

Istoga dana, oko 22.20 sati na cesti između Emovačkog Luga i Donjih Emovaca, 46-godišnji vozač koji je pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,13 promila upravljao osobnim automobilom marke „Audi“ njemačkih nacionalnih oznaka, također zbog neprilagođene brzine kretanja vozilom je sletio s kolnika i teže se ozlijedio. I protiv njega slijedi prekršajni nalog zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i izazivanja prometne nesreće zbog neprilagođene brzine kretanja.

Uz navedene nesreće s ozlijeđenim sudionicima, dogodile su se i tri prometne nesreće u Požegi, koje su za posljedicu imale materijalnu štetu.

Trojica zatečena u činjenju prekršaja i smještena u posebne prostorije policije

U petak 10. svibnja 2019., oko 15 sati u Kutjevu, policijski službenici su tijekom nadzora prometa zatekli 33-godišnjaka, koji je za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i pod utjecajem alkohola u organizmu od 2,36 promila, upravljao osobnim automobilom marke „Volkswagen“ požeških registarskih oznaka.

U subotu 11. svibnja 2019., oko 18.30 sati na cesti nedaleko mjesta Vukojevica policijski službenici su tijekom nadzora prometa zatekli 17-godišnjaka, koji je prije stjecanja prava na upravljanje upravljao osobnim automobilom marke „Mercedes“ požeških registarskih oznaka.

A u nedjelju, 12. svibnja 2019., jedan sat iza ponoći u mjestu Biškupci, zatečen je 20-godišnjak koji je pod utjecajem alkohola u organizmu od 1,64 promila, upravljao osobnim automobilom marke „Audi“ požeških registarskih oznaka.

Kako je prijetila opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja, odnosno do prestanka djelovanja opojnog sredstva počinitelji su smješteni u posebnu prostoriju policije i protiv njih slijede optužni prijedlozi nadležnom Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Požegi.

Rezultati pojačanih aktivnosti nadzora prometa

Kako je bilo najavljeno i protekli vikend, s ciljem osiguranja povoljnijeg stanja sigurnosti cestovnog prometa, provedene su mjere pojačanog nadzora prometa, posebice usmjerene na tzv. 'četiri glavne ubojice u prometu' (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel).

Tijekom provođenja aktivnosti na području PU požeško-slavonske utvrđeno je ukupno 86 prekršaja, od čega se ističu 12 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 49 vozača je prekoračio dopuštenu brzinu kretanja, a 15 ih nije koristilo sigurnosni pojas.

Najveća izmjerena koncentracija alkohola kod vozača iznosila je 2,36 promila, dok je najveća utvrđena brzina kretanja bila 121 km/h. Od ukupnog broja počinitelja, u tri slučaja se radilo o osobama koji su višestruki počinitelji prekršaja koji su ranije prijavljivani za prekršaje brzine i alkoholiziranosti.