Petak, 29 Ožujak 2019 14:47

Prvo ovogodišnje trovanje od konzumiranja samoniklog bilja

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA – Po informaciji Policijske uprave Požeško-slavonske, Opća županijska bolnica Požega prijavila je smrt 60-godišnjaka, koji je preminuo od konzumacije mrazovca.

To je prva ovogodišnja smrt od konzumacije samoniklog bilja, posebno kada se dogodi zamjena samoniklog bilja, u ovom slučaju ljekovitog i začinskog samoniklog bilja srimuš, ili medvjeđi luk, koji je zdrav, ljekovit i jestiv, sa mrazovcem, koji je sličan po listovima. Mrazovac nije jestiv, nego  otrovan u konzumaciji veće količine listova, koje otrovanje može i kobno završiti.

Nakon provedenog uviđaja i policijskog izvješća izvijestiti ćemo dodatno o ovom slučaju.

Mrazovac (vražji korijen, balučka divja, luk gladi, kaćun, lat. Colchicum), biljni rod od stotinjak vrsta ljekovitih, ali i otrovnih jednosupnica sa podzemnim gomoljem i otrovnim sjemenkama koje sadrže kolhicin. Svi dijelovi sadrže otrovne alkaloide a poznat je i pod nazivom biljni arsen.

U Hrvatskoj raste sedam vrsta mrazovaca:, među kojima jesenski mrazovacmadžarskiKohov mrazovacVisianijev mrazovac i drugi. Mrazovac voli vlažne travnjake od nizinskih do planinskih područja. Stabljika je kratka, listovi veliki a cvijet sličan šafranovom, cvate krajem ljeta.

Biljka se širi tako što sjemenke imaju ljepljive bradavice koje se hvataju za noge životinja.

Od trovanja mrazovcem stradaju mnogi sakupljači bilja koji ga zamijene za srimuš ili medvjeđi luk (Allium ursinum). Dovoljna je konzumacija 60 grama listova mrazovca za trovanje, a početni simptomi su mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu, proljev, disanje usporeno,  srce otežano i usporeno radi zbog klijenuti centara za disanje i krvotok, dolazi do smrti kroz dan ili dva.

Listovi srimuša ovako izgledaju:

IMG 1710