Srijeda, 17 Listopad 2018 16:06

Domaći proizvođači uzgojili i pripremili za prodaju veće količine marihuane

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

VELIKA ZAPLJENA MARIHUANE U POLICIJSKOJ UPRAVI POŽEŠKO-SLAVONSKOJ -

POŽEGA – Na području Požeško-slavonske županije ove godine djelatnici Policijske uprave bilježe 34 kaznena djela u liniji kriminaliteta droga. Bilježe 32 prekršaja zbog posjedovanja marihuane i 41. zapljenu droga. To je lagano povećanje u odnosu na prošlu godinu. U sustavu Zavoda za javno zdravstvo trenutno se bilježi 40 ovisnika koji su u programu liječenja od ovisnosti o drogama.

- U listopadu smo imali dvije značajnije zapljene droge na našem području, koja je bila namijenjena daljoj prodaji na ulici. U prvom slučaju na okućnici uz obiteljsku kuću u Pleternici u kojoj je obitavao 45-godišnjak pronađeno je 822 gr marihuane, jedna canabis marihuana biljka visoka 180 cm koja je uzgajana u vrtu obiteljske kuće, skrivana među krastavcima koji su uzgajani na visokoj mreži. U drugom slučaju na području grada Pakraca u kući 43-godišnjakinje i boravi 29-godišnjak, otkriveno je 6 kg marihuane, pripremljene i pakirane u razne posude, vrećice i kartonske kutije. Otkriveno je još 17 stabljika marihuane visine 130 cm, te 4 grama hašiša, canabis sjemenke, precizna digitalna vaga, pribor za konzumiranje droge i jedna nepovlasno pripadajuća puška s glatkim cijevima. Vrijednost droge procijenjena je na 120 tisuća kuna, čija cijena na ulici se višestruko povećava – istakao je načelnik PU Željko Grgić, koji dodaje da su protiv svih počinitelja podnesene kaznene prijave za nedozvoljen promet i stavljanje u promet droga a za ovo kazneno djelo očekuje ih kazna zatvora od 1 do 12 godina. Počinitelji su recidivisti i od ranije poznati policiji.

Zanimljivo je da su u Pleternici pronašli i nešto hašiša iz domaće proizvodnje, tzv. ledene proizvodnje, poznatog kao „ice haš“. - Počinitelji su proizvodili i hašiš za što su potrebna dodatna znanja i vještine. Ono što su u konkretnom slučaju radili zove se ledena proizvodnja i radi se na zahtjevan i specifičan način od najboljih cvjetnih vrhova marihuane. Potapa se u ledenu vodu i led, smrzava, a onda se kasnije taloži i cijedi, te dobiva hašiš, kojega kasnije vrlo pažljivo suše i stavljaju u pogačice. Sva droga visoke je kakvoće što znači da su počinitelji dobro upoznati s tehnologijom proizvodnje - rekao je vođa Grupe za droge, Josip Vidović, naglašavajući da je to u zadnjih dvije godine to najveća zapljena droge po količinama. Napominje da je to velika društvena opasnost, protiv koje se moraju koordinirano boriti sve institucije, a zahvaljuje se i građanima na suradnji oko otkrivanja ovih „farmi marihuane“ i općenito cirkulacije droge na ulici. Često bude i onih koji završavaju u bolnici, roditelji često i zataškavaju kada otkriju konzumaciju droge kod djece, no ovdje ne smije se žaliti „žrtve“ koje proizvode drogu jer oni proizvode stalnu i latentnu opasnost.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska