Ispiši ovu stranicu
Petak, 13 Travanj 2012 13:06

Praćenje stanja kockavice u županiji

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije ove godine nastavlja sudjelovanje u projektu praćenja stanja kockavice na području naše županije koji se provodi u suradnji sa Državnim zavodom za zaštitu prirode i osnovnim školama na području županije.

small_Picture_032Kockavica je ugrožena vrsta kojoj prijeti izumiranje zbog gubitka njenih prirodnih staništa - vlažnih livada, a zbog negativna čovjekova djelovanja (melioracija, urbanizacija, zapuštanje livada) ta staništa nestaju, a s njima nestaje i kockavica.

Inventarizacija i praćenje stanja kockavice u Požeško-slavonskoj županiji obavljeno je tijekom ožujka ove godine na livadama u blizini mjesta Bučje kod Pleternice, u Čaglinu (na dva lokaliteta na livadama podno značajnog krajobraza Sovsko jezero) te u lipičkom kraju na livadama u blizini naselja Poljana, Gaj i Brezine, dok je u Požeštini kockavica zabilježena još u Velikom Bilaču.

Praćenje stanja kockavice zabilježeno je u suradnji sa osnovnim školama Fra Kaje Adžića iz Pleternice-Područnom školom Bučje, osnovnom školom Stjepana Radića iz Čaglina te osnovnom školom Grigora Viteza iz Poljane, a sudjelovali su učenici od petog do sedmog razreda, njihovi nastavnici te Predrag Livak, nadzornik u Javnoj ustanovi.

- Ove godine je, vjerojatno zbog suše, utvrđen osjetno manji broj jedinki kockavice na gotovo svim lokalitetima, jedino je u Bučju bilo neznatne razlike što može značiti da je na tom lokalitetu bilo dovoljno vlage. Na površini od 25 kvadratnih metara prebrojavao se broj jedinki kockavice, a još se obavila i procjena učestalosti, gustoće i pokrovnosti kockavice na navedenom području, a svi navedeni podaci upućeni su u Državni zavod za zaštitu prirode. Zanimljivo je to da stariji mještani nisu čuli za službeni naziv biljke kockavica pa je tako kockavica na lipičkom kraju poznata po nazivu popova kapa i dama sa svjetiljkom dok je u Požeštini poznata pod nazivom košuta i klobučak, a na nekim lokacijama se pojavljuje i više od pedeset godina – rekao je Predrag Livak.