Ispiši ovu stranicu
Petak, 27 Siječanj 2023 09:13

Završen dvodnevni obilazak i evaluacija prijavljenih kandidata za uglednu nagradu Suncokret ruralnog turizma u Županiji

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” priprema 10. dodjelu nagrade Suncokret - Sunflower Award -

Kontinentalni turizam posljednjih nekoliko godina doživljava vrlo dinamičan rast i razvoj, a posebno je zapažen razvoj ruralnoga turizma i to u svim dijelovima naše zemlje. Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, koja ove godine obilježava uspješnih 25 godina djelovanja, na čelu s gospođom Dijanom Katicom, predsjednicom Udruge, prati ovaj sektor od samih početaka. Vrlo je impresivno vidjeti da se današnji broj OPG-a, seoskih gospodarstava, kuća za odmor i ostalih kategorija u ruralnom turizmu može brojati u tisućama. Još je važnija činjenica da strani i domaći posjetitelji sve više traže upravo ovakva mjesta za odmor, daleko od gužve, autentična, koja čuvaju tradicionalne vrijednosti i promiču obiteljske kvalitete. 

Priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom  prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji se bave zaštićenim i marketinškim oznakama. Ova akcija jedinstveno je ocjenjivanje najboljih programa, projekata ili aktivnosti kako bi se očuvala hrvatska izvornost te omogućio nastanak ruralnog turističkog proizvoda i usluga uz promociju i razvoj ruralnih krajeva. Veliki interes za ovo tradicionalno natjecanje, koje se održava već desetu godinu, pokazuje i broj od oko 130 prijavljenih projekata iz cijele Hrvatske. Završna dodjela nagrada održat će se 28. veljače u  opatijskom hotelu Royal.

Prijavljeno čak trinaest uspješnih projekata iz Požeško-slavonske županije

Budući da se pozivu odazvala većina hrvatskih županija, s iznimno kvalitetnim projektima, pred komisijom neće biti jednostavan zadatak. Komisija je u dvodnevnom obilasku posjetila i evaluirala čak 13 sjajnih kandidata Požeško-slavonske županije za nagradu Suncokret. Prijavljeni kandidati su: Ruralna kuća za odmor Terzić, Nova Ljeskovica, Turističko seljačko domaćinstvo Baka Ljuba, Grabarje, Kuća za odmor Vallirea, Kaptol, Vina Tandara, Kutjevo te Vinarija Sontacchi Kutjevo. Venite d.o.o. iz Velike predstavio je aktivan turistički sadržaj, a Udruga Čaš’ca iz Kaptola projekt Ideš i piješ. Još je jedan predstavnik iz Velike - OPG Antonija Zelenika, iz Požege je prijavljena Destilerija Šimić, a bogatu ponudu piva komisiji je predstavila Pivovara Slavonica iz Pakraca. TZ Pakrac predstavila je slavonski sajam Banovac, Thrillseeker Croatia, pustolovna agencija iz Kaptola svoje programe, a Kuću za odmor na Orljavi prijavio je OPG Šoch iz Ratkovice.